Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOĽBY 2020 Prvovoliči informácie o stranách a hnutiach hľadali najmä na internete

Volič vhadzuje svoj hlas do volebnej urny Zobraziť galériu (2)
Volič vhadzuje svoj hlas do volebnej urny (Zdroj: SITA/ Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas parlamentných volieb podľa odhadu zo Štatistického úradu SR približne 41.000 mladých ľudí. Viacerí uviedli, že voliť pôjdu, pričom informácie o kandidátoch a politických subjektoch vyhľadávali najmä na internete. Zároveň potvrdili, že im pri rozhodovaní, komu odovzdajú svoj hlas, pomáhali aj priatelia či rodičia.

Prvýkrát sa chystá voliť aj 18-ročný Bratislavčan Matej. Ako uviedol nepraje si, aby boli vo vláde ľudia, ktorí nebudú dodržiavať sľuby. Svoj hlas odovzdá aj 18-ročný Simon z Bratislavy. Pri rozhodovaní o tom, koho bude voliť, čerpal informácie z reklám, ale aj z domácich konverzácií. "Nie som expert na politiku, ale uvedomujem si svoju občiansku zodpovednosť, ktorú treba vyjadriť podaním hlasu," poznamenal s tým, že chce lepšiu budúcnosť pre Slovensko, ale aj pre seba.

Voliť v sobotu plánuje aj 18-ročný Bratislavčan Bohdan. Priznal, že pri voľbe, komu odovzdá svoj hlas, sa rozhodoval podľa zverejnených programov strán. Naopak, voliť neplánuje čerstvá "dospeláčka" Anna z Popradu. Myslí si, že jej hlas nič nezmení a ako uviedla: "politika ju nezaujíma."

Volič vo volebnej miestnosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ Martin Medňanský)

Ani Peter z Banskej Bystrice nepôjde voliť. Poznamenal, že bude odcestovaný a voličský preukaz si nevybavil. Patrik z Košíc svoj hlas vo voľbách odovzdá. Potvrdil, že informácie o politickom subjekte a konkrétnych kandidátoch si vyhľadával na internete. Zároveň verí, že jeho hlas pomôže pri zmene v krajine, ktorá je podľa neho "nevyhnutná".

Prvýkrát v živote v parlamentných voľbách pôjde voliť aj 63-ročný Jozef z Bratislavy. Poznamenal, že v tomto druhu volieb ešte nikdy svoj hlas neodovzdal. Ako uviedol, za posledné dva roky "vyplávalo veľa vecí na povrch" a ukázalo sa, že veľa vecí v krajine nefunguje. Preto si povedal, že musí priložiť ruku k dielu. "Všetci vieme, že veľký dom je postavený z mnohých tehál, a preto som si povedal, že aj moja tehlička pri tom zaváži," uzavrel.

Viac o téme: ŠtudentiInformácieInternet PrvovoličiVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu