Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAKA naháňala najhľadanejšieho zločinca zbytočne! V tichosti ho po mesiaci prepustili, FOTO život v luxuse

Jozef Drag bol mesiac vo väzbe. Zobraziť galériu (8)
Jozef Drag bol mesiac vo väzbe. (Zdroj: Topky.sk)

ŠENKVICE - Stalo sa to presne pred rokom, keď do domu muža označovaného za šéfa pozemkovej mafie vtrhlo pre podvody policajné komando. Jozef Drag alias agent Jozef Kovačovic však zrejme dostal tip, pred policajtmi ušiel a stal sa jedným z najhľadanejších zločincov Slovenska. Ak by ste čakali, že je dnes tento viacnásobný recidivista buď za mrežami, alebo stále na úteku, poriadne by ste sa splietli. Topky.sk tohto obávaného muža zachytili, ako si užíva luxus a slobodu.

Ešte pred pár mesiacmi svietila fotografia Jozefa Draga v systéme hľadaných zločincov. Policajti o pomoc pri pátraní po známom recidivistovi dokonca prosili verejnosť. Keď Draga Lovci lebiek konečne zadržali, policajti zverejnili oslavné video zo zásahu. Verejnosť v októbri 2019 informovali, že Jozef Drag je už za mrežami ilavskej väznice.

Na Jozefa Draga bol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: minv)

O to väčší šok sme zažili, keď sme Jozefa Draga zachytili, ako si užíva slobodu a nevídaný luxus vo svojom dome s bazénom v Šenkviciach neďaleko Pezinka. Muž, ktorý sa stal známy tým, že sa ako šesťnásobný recidivista stal policajným dôstojníkom v supertajnom policajnom útvare, si dokonca užíva jazdu na autách tých najluxusnejších značiek v hodnote desiatok tisíc eur. Na dvore mu totiž stojí biele SUV Mercedes GLE a biele športovo elegantné BMW 6 Grad Coupé.

Jozef Drag po prepustení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Jozef Drag po prepustení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Jozef Drag po prepustení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Jozef Drag po prepustení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

V čase, keď sme obávaného Draga zachytili, práve nakladal kufre do jedného z tátošov a odišiel z domu v ústrety novým zážitkom. S otázkami, ako je možné, že jeden z najhľadanejších zločincov je po pár týždňoch od zadržania na slobode, sme okamžite kontaktovali orgány činné v trestnom konaní. Čo sa teda stalo?

Na úteku

Jozef Drag alias Jozef Patocz alias Jozef Kovačovič alias Dorel Lewron je obžalovaný z podvodov na Okresnom súde v Dunajskej Strede, na Okresnom súde v Trenčíne a na Okresných súdoch Bratislava I. a IV. Jozef Drag má tiež podľa niektorých zdrojov z podsvetia informácie súvisiace s vraždou Jána Šimeka prezývaného Anča.

Jozef Drag po prepustení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Jozef Drag po prepustení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Na likvidácii jeho rozštvrteného tela, ktoré skončilo v sude na potraviny, sa podľa obvinenia podieľali aj muži z gangu piťovcov. Drag v tejto súvislosti obvinený nie je, no aj napriek tomu patril od januára minulého roku k najhľadanejším zločincom Slovenska. Zatykač na neho vydal v januári 2019 Okresný súd v Trenčíne, a to pre obvinenie z novembra 2018.

„Vyšetrovateľa vzniesol obvinenie dvom osobám Borisovi D. a Jozefovi D. pre dva skutky, a to pre spolupáchateľstvom spáchaný prečin podvodu a pre zločin marenia spravodlivosti,“ informoval Topky.sk trenčiansky prokurátor. Keď si policajti pre niekdajšieho člena gangu sýkorovcov prišli, na dvere neklopali, no Drag bol už aj tak na úteku.

Prísne tajný zásah

Lovci lebiek z policajného prezídia na zadržaní muža označovaného za šéfa pozemkovej mafie pracovali celé mesiace. Drag im, zrejme aj vďaka úniku informácií z prostredia polície, stále unikal. Postupne sa tento niekdajší agent kriminálneho spravodajstva stal jedným z najhľadanejších. Tomuto statusu zodpovedala aj akcia Lovcov lebiek, ktorá pre obavu z úniku informácií prebiehala v špeciálnom režime.

Drag sa podľa našich informácií pohyboval medzi Maďarskom a Slovenskom. Keď policajní pátrači získali informáciu o jeho príchode domov, pripravili v októbri 2019 prísne utajený zásah. Desiatky špeciálne vycvičených mužov, kukláči aj dron s termovíziou kontrolovali dom aj okolie domu s bazénom v Šenkviciach. Akcia priniesla úspech. Drag skončil po ôsmich mesiacoch na úteku v putách.

Policajti sa na sociálnej sieti pochválili efektným videom zo zásahu. „Obvineného Jozefa D. v mesiaci október 2019 Okresný súd Trenčín uznesením zobral do väzby,“ informoval Topky.sk prokurátor s tým, že dôvodom väzobného stíhania bola obava z úteku a obava z ovplyvňovania svedkov. Dragovho komplica už medzičasom odsúdili, a tak sa očakávalo, že podobný priebeh bude mať aj proces s niekdajším sýkorovcom.

Šok po mesiaci vo väzbe

Od zadržania recidivistu a policajta Draga v jednej osobe prešiel presne mesiac, keď si spoza mreží podal žiadosť o prepustenie z väzby. To, čo nasledovalo, šokovalo doslova každého, kto má s prípadom niečo dočinenia. „V mesiaci november 2019 Okresný súd Trenčín uznesením prepustil obvineného Jozefa D. z väzby na slobodu, pretože dôvody väzby zanikli,“ prezradil nám prokurátor s tým, že podal voči rozhodnutiu súdu sťažnosť.

Lenže ani táto reakcia prokurátora Draga za mrežami neudržala. Krajský súd začiatkom decembra 2019 jedného z najhľadanejších zločincov prepustil na slobodu. „Krajský súd v Trenčíne konštatoval, že dôvody väzby trvajú, obvineného z väzby prepustil a väzbu nahradil písomným sľubom obvineného a dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obvinenému zároveň uložil zákaz vycestovať do zahraničia, zákaz vzďaľovať sa z miesta pobytu alebo obydlia okrem nevyhnutných prípadov súvisiacich so zabezpečovaním živobytia seba a svojej rodiny a dostavovanie sa na predvolania štátnych orgánov, orgánov činných v trestnom konaní a súdov,“ informoval nás hovorca trenčianskeho súdu Roman Tarabus.

Z týchto informácií teda vyplýva, že keď sme Draga v luxusnom BMW s kuframi nasnímali, bol práve v nevyhnutnej situácií a išiel zabezpečovať živobytie sebe aj svojej rodine. Zaujímavosťou je, že dozorujúci prokurátor z Trenčína podal v januári na Okresný súd v Trenčíne na Draga obžalobu pre podvod a marenia spravodlivosti. Termín hlavného pojednávania doposiaľ nebol stanovený.

Agent Jozef Drag

Jozef Drag je známy tým, ako dopodrobna porozprával o tom, že bol dlhoročný člen podsvetia, bol šesťkrát súdne trestaný, keď zrazu prišla ponuka stať sa policajtom. V roku 2008 ponuku prijal a stal sa príslušníkom prísne utajeného útvaru nazvaného Odbor zvláštnych operatívnych činností.

Vystupoval v ňom pod krycím menom Jozef Kovačovič, dostal nadštandardný policajný plat a k dispozícii mu pridelili aj byt. Drag aj naďalej fungoval ako člen zločineckej skupiny sýkorovcov s kontaktmi na piťovcov a takáčovcov. Dostal úlohu informovať o aktivitách týchto skupín a podávať hlásenia svojim nadriadeným.

Jozef Drag bol korunným svedkom v kauzách pozemkovej mafie, za čo si vyslúžil beztrestnosť. Jeho svedectvá sa však na súdoch ukázali ako zmätočné a často nepravdivé. Ľudí obžalovaných v týchto kauzách preto súdy spod obžaloby oslobodili. Senát najvyššieho súdu preto žiadal prokurátora, aby Draga obžaloval, aby ho mohli súdiť za trestné činy podvodov s pozemkami v kauzách takzvanej pozemkovej mafie. Prokurátor Špeciálnej prokuratúry Alexander Biró však žiadosť Najvyššieho súdu odmietol vykonať.

Viac o téme: SlobodaVäzbaJozef Drag
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu