Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, pozor! Úrady odhalili v kozmetike pre deti kvasinky: Výrobky na FOTO radšej nepoužívajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V detskom telovom mlieku kvasinky, vo farbe na pokožku zas zakázaná látka. Nevyhovujúca a nebezpečná kozmetika ohrozuje aj Slovensko. Upozornili na ňu kontrolné orgány v Nemecku a Rakúsku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a Rakúsku. Ide o detské telové mlieko a hennovú farbu na pokožku.

Čítajte aj: Slovensko ohrozujú zdraviu škodlivé krémy: FOTO Úrady v nich odhalili ťažké kovy

Ďalšia vlna škodlivej kozmetiky: Výrobky na FOTO nepoužívajte, úrady v nich odhalili nebezpečenstvo

Kvasinky v detskom telovom mlieku

V detskom telovom mlieku Baby Pflegelotion (200 ml) značky Alverde, ktorá patrí do obchodného reťazca dm drogerie markt, bol zistený výskyt kvasiniek (260 KTJ/g).

Nebezpečenstvo sa odhalilo vo výrobnej dávke 201348 s uvedeným dátumom 10/2021. „Pri ďalšom testovaní výrobkov spoločnosťou bol zistený nárast kvasiniek (> 30 000 KTJ/g) vo výrobkoch počas skladovania. Výrobok nie je v súlade s požiadavkami normy pre detské kozmetické výrobky,“ oznámil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Výrobca vydal prostredníctvom tlače, webovej stránky a Facebooku výzvu pre spotrebiteľov na vrátenie výrobkov. Tiež bol zablokovaný online predaj daného výrobku. Produkt sa vyrába v Nemecku.

Slováci, pozor! Úrady odhalili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Prírodná farba na pokožku obsahovala zakázanú látku

Analýzou farby Henna Cone Mehndy od značky Malki Mumtaz sa zistila prítomnosť látky phenol (3,4 +/- 0,7 g/100 g  a 2,8 +/- 0,6 g/100 g). „Látka bola uvedená aj v zozname zložiek, čo znamená, že prítomnosť tejto látky nie je možné chápať ako neúmyselnú prítomnosť malého stopového množstva zakázanej látky,“ zdôraznil hygienik. Ten súčasne dodal, že výrobok je v rozpore s prílohu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.   

Uvedená látka sa preukázala vo výrobnej dávke 051 s dátumom exspirácie 03/2020. Krajinou pôvodu je Pakistan a výrobcom tamojšia spoločnosť OMANI BROTHERS.

„Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ povedal na záver Mikas z ÚVZ SR.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu