Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Napätie na súde sa dá krájať: ONLINE Výpoveď kľúčovej znalkyne, Rusko zvyšuje hlas, Kočner je nervózny

Zobraziť galériu (26)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Megaprocess v kauze údajného falšovania zmeniek pokračuje ďalšími troma súdnymi dňami. Na dnes bol predvolaný znalec Nouzovský, ktorému už senát navrhol pokutu, pretože sa nedostavil na dni, ktoré sa mal a súd neevidoval ospravedlnenie.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Na hlavnom pojednávaní vypovedal aj jeden z najbohatších Slovákov Milan Fiľo, rovnako ako svedkovia predtým, vypovedal, že o zmenkách nevedel
  • Ako svedkyňa vypovedala aj redaktorka Nina Sobotovičová Kočnera nahnevalo, že si ho Sobotovičová počas jedného telefonátu nahrávala bez jeho vedomia
  • Prokurátor Ján Šanta spochybnil Ruskovu PN-ku a navrhol pre obžalovaného väzbu
  • Splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic spochybnil aj lekára, ktorý Ruskovi PN-ku vystavil
  • Súdne pojednávanie sa už nekoná vo väznici v Justičnom paláci v Bratislave, ale na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku
  • Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Volzovej
  • Marian Kočner je obžalovaný aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka

 

18:13 Prokurátor Ján Šanta po prerušení hlavného pojednávania.

18:08 Vyjadrenie znalca Milana Nouzovského. 

18:07 Pojednávanie je prerušené, pokračovať bude zajtra o 09:00. 

18:00 Výsluch znalca Milana Nouzovského je ukončený. Kočner a Rusko sa dnes vyjadrovať nechcú, chcú tak urobiť až na druhý deň. 

17:57 "Pri takomto veľkom prípade, pán znalec, myslíte si, že pre posúdenie veku podpisov stačí jeden znalecký posudok?" pýta sa Kočner. Lipšic otázku namietal, senát ju nepripustil s tým, že na posúdenie dostatočného množstva znaleckých posudkov tu je senát. 

17:55 "Pán znalec, podľa vašich dlhoročných skúseností, stretli ste sa niekedy so záverom, ˇže daný podpis nebol podpísaný v tom a v tom roku?" pýta sa Kočner. "Ja osobne nikdy," odpovedá znalec. 

17:42 Doplňujúce otázky k znalcovi má ešte obžalovaný Kočner, rovnako aj Pavol Rusko. 

17:34 "Takže, ak máme 30 podpisov, tak sme "safe", áno?" spýtal sa Tomáš Kamenec. "Po ako to na mňa rozprávate?" opytal sa naspäť Nouzovský. Kamenec sa potom spýtal po česky. 

17:28 Podľa Nouzovského nie je možné ukázať písmoznalectvom čas, kedy boli zmenky podpísané. "Takže, písmoznalectvom to nejde, technickým skúmaním to po dvoch rokoch tiež nejde, v účtovníctve to zapísané nie je. Veď to je dokonalý zločin," povedal Lipšíc. 

17:24 Advokáti Ruska a Kočnera nemajú na znalca žiadne otázky, pretože sú s jeho výpoveďou spokojní. Pýta sa ešte Daniel Lipšic. 

17:18 Prokurátor Ján Šanta sa pýta, koľko stál takýto znalecký posudok. "Osem až desaťtisíc," hovorí znalec. "Čoho?" pýta sa Šanta. "Korún, eurá neberiem," dodal Nouzovský. 

17:06 Nouzovský pri svojich odpovedia často búcha rukou po stole. Prokurátor Ján Šanta sa pýtal na to, ako často sa znalec stretáva s klientmi zo Slovenska. "Ja nemám toto za potrebu počúvať, prvýkrát som vypracoval posudok pre niekoho zo Slovenska a asi aj naposledy. Ja mám 70 rokov, toto počúvať nebudem," rozčuľuje sa znalec. 

16:57 Znalec dodal posudok napísaný na 4 strany. "Píšete často takéto posudky," pýta sa Šanta. "Nie, moc často nie," odpovedá Nouzovský. 

16:55 Jeho záver je ten, že nejde objektívne rozhodnúť o čase, kedy podpisy vznikli. Opakuje, že nemal originály podpisov, iba kópie. Prokurátor sa pýta, ako je potom možné, že na základe jedného podpisu spochybnil závery znalkyne, ktorá ich skúmala 399. 

16:54 "Je potrebné zachovať veľmi veľkú mieru opatrnosti pri vyslovovaní záveru. Ja som ešte nezažil, že by niekto určil s istotou dátum vzniku podpisu," hovorí český znalec. 

16:46 Na mieste pre svedkov už stojí znalec Milan Nouzovský, ktorý sa vyjadroval k posudku znalkyne Eriky Strakovej. "Zoznámil som sa s posudkom, prečítal som si ten posudok, ale preskúmať som ho nemohol, pretože som nemal originálne materiály," odpovedal Nouzovský na otázku prokurátora Jána Šantu. 

16:40 Výsluch znalkyne sa skončil. 

16:38 Pavol Rusko si opäť zobral slovo. "Na to, že som používal iný podpis v čase, keď som bol v Markíze, potvrdia mnohí svedkovia," povedal Rusko. "V žiadnom prípade by nikto v takejto banalite neriskoval krivú prísahu," povedal Rusko.

16:32 K znalkyni sa vyjadruje aj právna zástupkyňa Markízy Lucia Tandlich. Tá pripomína aj pokus o ovplyvnenie záverov znaleckého posudku Kočnerom a jeho obhajcom Michalom Mandzákom. Tandlich pripomína aj to, že obhajoba a obžalovaní sa snažili počas obhajoby zamerať na veci, ktoré nemali nič spoločné so znaleckým posudkom. 

"V súčasnosti aj v nadväznosti na tento znalecký posudok, výpovede svedkov a iných znalcov, je jasné, že obžalovaný Rusko a Kočner sa neštítili v tomto konaní klamať, podvádzať a inak manipulovať za účelom osobného obohatenia sa," povedala Tandlich. 

16:27 Rusko stojí pred senátom a ukazuje podpisy. "Preto si myslím, že závery, ktoré údajne z toho vyplývajú a sú robené len na základe tvrdení pani znalkyne, sa nezakladajú na reálnom základe," kričí Rusko. 

"Prečo by som toto urobil? Aký blázon by som musel byť? Ja som mal špeciálnu motiváciu na to, aby som kona tak, ako som konal, aby som sa podpisoval tak, ako som sa podpisoval," hovorí zvýšeným hlasom očividne nervózny obžalovaný. 

16:24 Pavol Rusko pri svojom vyjadrení často zvyšuje hlas. Ukazuje podpisy, ktoré počas prestávky dal aj novinárom, aby si ich odfotili a natočili. Papiere dal aj predsedovi senátu. 

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

16:17 Po Kočnerovi sa k znalkyni vyjadruje aj obžalovaný Pavol Rusko. Ten avizoval, že sa vyjadrí "obšírnejšie. 

16:08 Po prestávke nasledujú vyjadrenia obžalovaných k výpovedi znalkyne. Ako prvý hovorí Marian Kočner. 

"Pani znalkyňa povedala, že sa nikdy nestretla s prípadom, aby si niekto zmenil podpis a potom sa podpísal podpisom, aký mal pred tou zmenou," hovorí Kočner. 

16:07 Pavol Rusko počas prestávky vysvetľuje sporné podpisy.

15:55 Nasleduje 10-minútová prestávka. 

15:54 Otázky znalkyni stále kladie obhajca Mandzák. "Pán obhajca, sme tam, kde pred tromi hodinami. Toto sú doplňujúce otázky?" pýta sa predseda senátu. "Pýtajte sa normálne, inak to ukončím," povedal Klemanič. 

15:32 Marian Kočner sa pýta na to, keď sa človek v priebehu 10 minút podpisuje viacerými podpismi, či je to podpisový rad. 

15:17 Doplňújúce otázky má splnomocnenec Daniel Lipšic. Pýta sa na to, či sa niekedy v minulosti stalo Strakovej, že ju kontaktova niekto za účelom ovplyvnenia znaleckého posudku tak, ako to urobila znalkyňa Zelenková. 

Marek Para túto otázku namietal, senát ju nepripustil.

15:06 Rusko chce znalkyni predložiť dva podpisy. Pýta sa, či vie povedať, ktorý je do roku 2013 a po roku 2013. "Nemyslím si, že by sa to takto dalo na súde, to by aj iní znalci odmietli," hovorí znalkyňa. 

15:05 Prokurátor Ján Šanta otázku namieta, Ruskovi ani Kočnerovi sa to nepáči. "Vy mi nemáte čo hovoriť, či ja niečo môžem namietať alebo nie. Také časy už skončili," povedal prokurátor Kočnerovi po tom, ako Kočner Šantovi povedal "veď ho nechajte, nech sa opýta".

15:02 V pojednávacej miestnosti sa opäť strhla výmena názorov. "Môžete mi prestať skákať do reči?" rozčuľuje sa obžalovaný Rusko. Pýta sa na podpisy a na to, či vie rozlíšiť podpisy do roku 2013 a po roku 2013. 

14:57 Straková hovorí, že musela veľmi veľa uvažovať nad jeho podpisovými znakmi, pretože jeho podpisy sú veľmi jednoduché a pre znalca je to niekedy horšie, ako tie zložitejšie podpisy. 

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

14:56 Slovo si teraz zobral obžalovaný Pavol Rusko. Ten sa pýta znalkyne, čo to znamená, že sa "často pohybovala na hrane noža". 

14:44 Obhajca Michal Mandzák sa znalkyne pýta, či skúmala všetkých 400 podpisov. "Samozrejme, skúmala som všetky," odpovedá znalkyňa. 

14:22 Znalkyňa stále vypovedá, obhajoba sa snaží spochybniť jej posudok. Otázky Strakovej stále kladie advokát Michal Mandzák. 

13:49 "Otázky obhajoby sú úplne mimo. Nepýtajú sa k znaleckým posudkom, ale vyzerá to tu ako na nejakej vedeckej konferencii," rozohnil sa prokurátor Šanta. Za pravdu mu dal aj predseda senátu.

13:41 Znalkyňa teraz odpovedá na otázky obhajcu Mariana Kočnera Michala Mandzáka. 

13:30 Kočner sa znalkyne pýtal, či sú Ruskove podpisy na zmenkách pravé alebo falošné. "Sú jednoznačne pravé," odpovedala Straková. 

Obžaloba však nespochybňuje pravosť podpisov na zmenkách, ale čas, kedy boli podpísané. 

13:20 Po prestávke pokračuje pojednávanie. Pred senátom stále sedí písmoznalkyňa Erika Straková a otázky jej kladie obžalovaný Marian Kočner. Ten ešte pred prestávkou avizoval, že má "nejakých 5 otázok". 

12:04 Predseda senátu Emil Klemanič vyhlásil prestávku do 13:15.

11:56 V súdnej sieni sa strhne menšia výmena názorov. Obžalovaný Marian Kočner sa totiž opakovane pýtal znalkyne "polohodnotiaco".

11:48 Znalkyňa vypovedá už takmer tri hodiny. 

11:34 Znalkyňa hovorila aj o tom, že sa pri skúmaní Ruskových podpisov kontaktovala aj s českým znalcom a maďarskou znalkyňou. Obžalovaný Kočner sa pýta, či by mohla povedať, o čom konkrétne s nimi hovorila. 

11:23 Predseda senátu Emil Klemanič Parovi vyhovel. Marian Kočner sa teda pýta znalkyne na to, kedy Pavol Rusko prvýkrát zmenil podpis. 

11:22 Obhajca Marek Para požiadal súd, aby sa po ňom mohol pýtať Marian Kočner, pretože "tak si to nacvičovali" a Kočner nadviaže naňho. Štandardne by sa mal po Parovi pýtať obhajca Michal Mandzák, až potom obžalovaní. 

11:20 Obhajoba Pavla Ruska sa snaží písmoznalkyňu spochybniť. Straková totiž povedala, že je jasne presvedčená o tom, že podpisy vznikli po roku 2013 a nie v roku 200, ako to tvrdia obžalovaní. 

11:12 "Ako si dovoľuje táto znalkyňa vstupovať do procesu takýmto nevyberavým spôsobom?" pýtal sa počas prestávky prokurátor Šanta. Zelenkovej konanie považuje za vplývanie na znalkyňu a pokus o ovplyvňovanie jej záverov v prospech obhajoby.

Prokurátor Ján Šanta
Zobraziť galériu (26)
Prokurátor Ján Šanta  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prokurátor tiež podotkol, že je to podnet pre Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré má v kompetencii súdnych znalcov. S možným konaním voči tým, ktorí sa snažili proces ovplyvňovať, chce Šanta počkať do rozsudku. Podotkol, že nejde iba o jednu osobu.

10:58 Pavol Rusko je na lavici obžalovaných obklopený rôznymi papiermi, na ktoré si občas niečo zapíše, prípadne číta. 

10:44 Mareka Paru zaujíma, či je bežné, aby sa na origináli nachádzal nápis "kópia", ktorý je len prečiarknutý. "Nad týmto som sa nezamýšľala. Neskúmala som listinu ako celok, ale skúmala som podpis," odpovedala písmoznalkyňa. 

10:41 Otázky znalkyni kladie obhajca obžalovaného Ruska Marek Para. Znalkyňa vypovedá už takmer dve hodiny a zdá sa, že jej výsluch bude zdĺhavý. 

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

10:35 Po prestávke pokračuje pojednávanie a výsluch znalkyne. Prokurátor Ján Šanta ukazuje Strakovej tzv. piatu zmenku a pýta sa, či je dokument z hľadiska podpisu rovnaký. 

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

10:34 Na pojednávaní je prítomný ako verejnosť aj Štefan Ágh, blízky spolupracovník Mariana Kočnera. Ágh sa chodí na zmenkové súdy pozerať pravidelne. V kauze je obvinený aj on, avšak je vylúčený na samostatné konanie. Ágh vypovedal na hlavnom pojednávaní s Kočnerom a Ruskom ako svedok. 

Na pojednávaní je aj Štefan Ágh.
Zobraziť galériu (26)
Na pojednávaní je aj Štefan Ágh.  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

10:33 Prokurátor Ján Šanta počas prestávky na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. 

10:19 Nasleduje krátka prestávka, po nej bude pokračovať výsluch znalkyne. 

09:58 Podľa SMS správ medzi Marianom Kočnerom a jeho právnym zástupcom Michalom Mandzákom, sa znalkyňu Zelenkovú snažili ovplyvniť. "Zelenková? Viem, čo je zač. Dcére alkoholičke chceli zobrať dieťa, ja som jej pomohol. Dohovorím," písal Mandzák Kočnerovi.

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:44 Znalkyňa tvrdí, že mala niekoľko telefonátov od pani Zelenkovej, ktorá sa ju mala snažiť ovplyvniť. Mária Zelenková je znalkyňa, ktorú si na skúmanie zmeniek najala televízia Markíza. 

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:28 Znalkyňa prítomným stranám rozdala aj papiere, na ktorých je Ruskov podpis z roku 2000. Na ňom teraz zdôvodňuje, prečo podľa nej nevznikli v čase, v akom obžalovaní tvrdia, že vznikli.

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:08 Straková už sedí pred senátom a vysvetľuje, ako skúmala podpisy. 

09:03 V pojednávacej miestnosti je aj tabuľa, na ktorú už v minulosti Rusko kreslil kauzu zmenky. 

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:00 Na dnešnom pojednávaní má vypovedať písmoznalkyňa Erika Straková, ktorá skúmala podpisy na sporných zmenkách. Tvrdí, že Rusko sa na ne podpísal po roku 2013, nie v roku 2000, ako tvrdí obžalovaný.

Písmoznalkyňa Erika Straková
Zobraziť galériu (26)
Písmoznalkyňa Erika Straková  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

08:20 Eskorta priviezla na pojednávanie obžalovaného Mariana Kočnera. Ten je v súčasnosti vo väzbe v Bratislave. 

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Na poslednom pojednávaní vypovedali tri znalkyne vo veci podpisov, chemickej stránky atramentu zmeniek a taktiež účtovníctva Markízy. Znalkyňa z KEÚ PZ Adriana Jabconová vypovedala,  že kriminalistickým skúmaním dokumentov nie je podľa jej slov možné stanoviť vek zmeniek a skúmaním neboli zistené znaky technického falšovania zmeniek.

Kauza zmenky je opäť na súde: ONLINE Na pojednávaní je už aj Rusko, znalci Kočnera nepodržali

Prišla tiež k záveru, že podpisy Pavla Ruska neboli podpísané jedným ťahom. Znalec obhajoby z oblasti chémie Gerry Laporte sa na pojednávanie v kauze zmeniek nedostavil. Neprišiel preto, lebo čaká na udelenie licencie z dôvodu platnosti amerických sankcií voči Marianovi Kočnerovi. Obhajoba navrhovala náhradný termín, prokurátor to odmietol a žiadal o čítanie jeho posudku, senát mu vyhovel.

Ďalší znalec obhajoby Milan Nouzovský sa na pojednávanie taktiež nedostavil. Obhajca obžalovaných Marek Para sa vyjadril, že došlo k nedorozumeniu o tom, kto ho má na pojednávanie zabezpečiť. Na 11. a 12. februára už nie sú naplánovaní žiadni znalci ani svedkovia, predseda senátu Emil Klemanič avizoval, že obžalovaní budú mať možnosť sa vyjadriť.

Napätie na súde sa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Viac o téme: ZmenkyPojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu