Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cestári na severe mali v noci plné ruky práce: Takto to momentálne vyzerá pod Tatrami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Cesty pod Tatrami sú vo štvrtok ráno zjazdné a bez problémov. Ako informoval Roman Bednár, dočasne poverený vedením Slovenskej správy ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad, cesty sú suché, miestami vlhké a bez obmedzení. Lokálne sa môžu tvoriť snehové jazyky v okrese Kežmarok.

Náročnú noc majú za sebou práve cestári z Kežmarského okresu. „V Poprade síce vietor prestal fúkať okolo polnoci, v Kežmarku však pretrvával dlhšie, nárazový vietor mal charakter až víchrice. Cestári zasahovali v Kežmarku, ďalej v smere na Spišskú Belú a odtiaľ na Podolínec, problémové boli aj Stráne pod Tatrami, Výborná, a tiež úsek smerom zo Slovenskej Vsi na Spišskú Maguru,“ vysvetlil Bednár.

Problémy na cestách neeviduje ani centrálny dispečing zimnej údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja. Ako potvrdil jeho operačný pracovník, v stredu zafúkavalo okrem ciest v Kežmarskom okrese aj tie vo Vysokých Tatrách. „Chodili tam sypače, odhrňovali, mali sme tam popadané stromy, riešilo sa to priebežne," zhodnotil vo štvrtok.

Cesty a horské priechody sú zjazdné, miestami platia obmedzenia

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Vodičov však upozorňuje, že platí uzávierka cesty III/1796 od križovatky na Vrícko smer Kľačno - Prievidza z dôvodu popadaných stromov a horský Priechod (HP) Príslop je uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov celkovej dĺžky. Správa ciest tiež varuje, že na Myjave a Liptove je silný až nárazový vietor, na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze a na cestách v okresoch Námestovo a Tvrdošín a v okolí Lipian sa tvoria snehové jazyky a záveje.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého, utlačeného alebo kašovitého snehu do 3 cm, miestami do 4 až 5 cm. Na cestách II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves, II/578 Skalka - Kremnica a na cestách III. triedy v obvode Haligovce je zľadovatený sneh do 2 cm.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem HP Vrchslatina, Pusté Pole, Vernár, Besník, Štós, Donovaly, Grajnár, Súľová, Čertovica a Podspády kde je na vozovkách vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 1 až 3 cm, na HP Huty do 4 až 5 cm.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Viac o téme: PočasieSnehové jazykySlovenskoVysoké TatryKežmarok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu