Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Počasie nepovedalo posledné slovo: Výstraha pred povodňami, vietor po sebe zanechal spúšť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

BRATISLAVA - Hydrológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred povodňami z trvalých dažďov, ktorá platí na Záhorí v okrese Skalica od stredy do štvrtka 6. 2. 10.00 h.

"Druhý stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý nie je bežný, môže ohroziť ľudskú činnosť, spôsobiť škody na majetku a môže sa vyskytovať zriedkavo," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav na webovej stránke.

Hydrologické výstrahy
Zobraziť galériu (5)
Hydrologické výstrahy  (Zdroj: SHMÚ)

Pre ďalšie oblasti na Slovensku SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa, upozorňujúce na povodne spôsobené trvalým dažďom, pri ktorých hrozí relatívne malé nebezpečenstvo a škody na majetku menšieho rozsahu. V okrese Košice-okolie platí výstraha do stredajšieho večera 20.00 h a v okresoch Turčianske Teplice a Martin do 23.00 h. 

Meteorologické výstrahy na stredu
Zobraziť galériu (5)
Meteorologické výstrahy na stredu  (Zdroj: SHMÚ)

Na dolnej časti rieky Bodrog v okrese Michalovce je riziko povodní do štvrtka 8.00 h a na ďalších tokoch v okresoch Senica, Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Nové Zámky-sever do 10.00 h. "Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčame využívať tok na rekreačnú plavbu," upozorňujú hydrológovia.

Meteorologické výstrahy na štvrtok
Zobraziť galériu (5)
Meteorologické výstrahy na štvrtok  (Zdroj: SHMÚ)

Na východe sú výpadky elektriny

Vplyvom nepriaznivého počasia došlo v utorok 4.2. a v stredu k hromadným výpadkom v distribúcii elektriny na distribučnom území Východoslovenskej distribučnej. Spoločnosť zaevidovala výpadky na približne 20.000 odberných miestach. V stredu napoludnie ich bolo 3500. Uviedla to hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


Podľa jej slov ide o lokality Prešov mesto – Strojnícka ulica a Vyšná Šebastová, a obec Široké. V okolí Spišskej Novej Vsi sú to obce Úhorná a Hradisko. „V košickom regióne evidujeme prerušenie distribúcie elektriny pre obec Sady nad Torysou - Byster. Zasiahnuté je aj okolie Trebišova, kde aktuálne pribudla nová porucha s dopadom na obce Ozorovce a Zemplínska Teplica,“ uviedla.

V niektorých prípadoch pod náporom vetra a snehu spadli na elektrické vedenia stromy, ktoré zničili izolátory a potrhali vodiče. „Celkovo sa počasie za dva dni podpísalo na poruchách najmä v regiónoch Prešov, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a Rožňava,“ dodala Danihelová s tým, že aktuálne sa v teréne snažia obnoviť distribúciu elektriny do všetkých odberných miest. Nevylúčila, že pre pretrvávajúci vietor a sneženie budú vznikať nové poruchy.

Vietor v Žilinskom kraji vyvracia stromy na cesty

Silný vietor na viacerých miestach Žilinského kraja vyvrátil stromy na cestu a nafúkal sneh na vozovku. Polícia na sociálnej sieti upozorňuje, že aktuálne poveternostné podmienky vytvárajú potenciálne nebezpečné situácie.

V okrese Žilina ide o cestu 1/64 cez Kľak, ďalej cestu cez horský priechod Semeteš medzi Turzovkou a obcou Veľké Rovné. V okrese Liptovský Mikuláš ide o cestu 1/18 v katastri obce Východná. V okrese Turčianske Teplice je to podľa polície cesta 1/65, odbočka na Sklené. "Na území celého kraja sa nachádzajú hliadky," ubezpečili policajti.

Vietor strháva aj strechy

Doposiaľ 34 výjazdov v súvislosti so silným vetrom evidujú od stredajšieho rána hasiči na východnom Slovensku. Kým v Prešovskom kraji sa situácia krátko popoludní upokojila, v Košickom kraji hlásia ďalšie udalosti. Potvrdili to operační dôstojníci krajských riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru.

„Väčšinou ide o poškodené strechy domov a popadané stromy - či už na budovy alebo na vozovky. Napríklad v obci Soľnička v okrese Trebišov hasiči pomáhajú majiteľovi rodinného domu - jednu stranu strechy mu pretočilo na druhú. Tam sa odstraňuje celá. Privolaní boli aj elektrikári,“ povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach s tým, že doposiaľ zaznamenali v súvislosti s počasím 24 výjazdov.

V Prešovskom kraji evidujú desať udalostí, pri ktorých zasahovali pre popadané stromy. „Najčastejšie sme mali výjazdy v okresoch Poprad a Kežmarok. Vo svojom okolí zasahovali aj hasičské stanice Ľubotín, Mengusovce, Stará Ľubovňa, Behárovce a Lipany,“ uviedol operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove.

Poruchy ešte pribúdajú

Po nočnej veternej kalamite sa v priebehu dňa podarilo energetikom zo Stredoslovenskej distribučnej obnoviť dodávky elektrickej energie na tisíckach odberných miest. Ako informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš, momentálne je na strednom Slovensku bez elektrickej energie ešte približne 4 200 domácností. Najhoršia situácia dnes bola v okrese Brezno. „Elektrikári už mnohé poruchy odstránili a postupne budú pripájať aj ďalších odberateľov,“ uviedol hovorca s tým, že v iných regiónoch stredného Slovenska pribudlo niekoľko ďalších výpadkov.

Energetici aktuálne evidujú výpadky v Banskobystrickom kraji hlavne v okrese Brezno v obciach Nemecká, Krpáčovo, Mýto pod Ďumbierom, v Banskoštiavnickom okrese v Banskej Štiavnici a v obci Močiar a v Krupine. V Žilinskom kraji sú výpadky na Liptove v obciach Liptovské Revúce, Partizánska Ľupča – dolina, Malužiná, Nižná Boca, Vyšná Boca, v okrese Dolný Kubín v Oravskom Podzámku a v okrese Bytča v Štiavniku. V Trenčianskom kraji je výpadok tiež v Novákoch v okrese Prievidza.

Hasiči zasahovali na viacerých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Údržbári zo SSD sú celý deň v teréne a snažia sa sprevádzkovať čo najviac elektrických vedení. „Niektoré poškodenia sú ale také výrazné, že ich oprava bude prebiehať aj vo štvrtok. No aj v takých prípadoch urobia energetici všetky opatrenia na to, aby minimalizovali dopad na obyvateľov,“ objasnil situáciu Gejdoš s tým, že v tejto chvíli nie je možné odhadnúť ako dlho budú jednotliví odberatelia bez elektrickej energie.

Na viacerých miestach stále silno fúka, najmä v hornatých oblastiach. Podľa predpovede počasia vietor neutíchne ani cez noc. „Hoci za tmy nie je možné z hľadiska bezpečnosti odstraňovať poruchy na vzdušných vedeniach vysokého napätia, v teréne zostanú desiatky elektrikárov. Budú sa snažiť o to, aby pri ďalších poruchách čo najskôr lokalizovali miesto ich vzniku a vymedzili vypnutý úsek na čo najmenšie územie,“ dodal hovorca.

Viac o téme: ElektrinaPočasieVietorKošicePrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu