Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Okrem vraždy novinára mal aj krátiť dane: Súd s Andruskóom pokračuje v pondelok

Zoltán Andruskó na pojednávaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.
Zoltán Andruskó na pojednávaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V pondelok pokračuje na Okresnom súde Bratislava V pojednávanie v daňovej kauze Zoltána Andruskóa známeho z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka. Obžalovaný, ktorý v kauze vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom, ktorú schválil aj súd, si momentálne odpykáva vo väzení za účasť na skutku 15-ročný trest.

Na pojednávaniach v kauze krátenia dane sa väčšinou nezúčastňuje, pričom dáva súhlas na konanie v neprítomnosti. Obžalovaným v tomto prípade je aj Ján M. Na súd chodí maskovaný v kukle a čiapke a s médiami nekomunikuje. Dvojica Zoltán Andruskó a Ján M. čelí obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu. Podľa portálu dlžník.sk má Andruskó daňový nedoplatok presahujúci milión eur. Z pojednávania je vylúčená verejnosť, pretože to podľa súdu vyžaduje „iný dôležitý záujem obžalovaných“. Sudkyňa avizovala, že verejný bude až rozsudok.

Zoltána Andruskóa vyšetrovacie orgány označili v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka za sprostredkovateľa medzi objednávateľkou a vykonávateľmi. Pôvodne bol v prípade obvinený spolu s Tomášom Szabóom, Miroslavom Marčekom, Alenou Zsuzsovou a a podnikateľom Marianom Kočnerom. Neskor ho však vyčlenili na samostatné konanie, keďže po svojom zadržaní od začiatku spolupracoval s vyšetrovateľmi. Zároveň s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, v rámci ktorej mu pôvodne navrhovali trest desať rokov väzenia. S tým však nesúhlasil senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý na verejnom zasadnutí vyzval procesné strany na dohodu o vyššom treste. Andruskó nakoniec súhlasil s 15 ročným trestom. Vo veci vraždy Kuciaka a jeho snúbenice pred súdom vypovedal ako svedok.

Viac o téme: DaneKauzaSúd Zoltán Andruskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu