Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Resocializácia Kočnera je možná, aj keď limitovaná: V Pezinku sa čítali posudky z psychológie

Marian Kočner pred súdom.
Marian Kočner pred súdom. (Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Prípadná resocializácia obžalovaného Mariana Kočnera je v prípade jeho odsúdenia možná, aj keď značne limitovaná. Vyplýva to zo znaleckých posudkov z oblasti psychológie a psychiatrie, ktoré na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prečítal prokurátor. Posudky boli vypracované len na základe rozhovoru s obžalovaným, jeho pozorovaním a študovaním trestného spisu. Marian Kočner sa totiž odmietol podrobiť znaleckému skúmaniu.

Pokiaľ ide o pozitívne prvky v oblasti možnej resocializácie, znalci konštatujú napríklad jeho vzdelanie, rozumové schopnosti a tiež napríklad fakt, že ešte nebol stíhaný za násilný trestný čin. V prípade negatívnych prvkov zdôrazňujú vyšší stredný vek obžalovaného, jeho kontakty na rôzne problematické osoby a tiež opakované vyšetrovania jeho osoby v rôznych trestných kauzách. Posudok zároveň v psychologickej časti konštatuje mierne nadpriemernú inteligenciu Mariana Kočnera a cholerický typ jeho temperamentu. Pokiaľ ide o psychiatrickú časť posudku, tá konštatuje, že u obžalovaného nezistili znaky duševnej poruchy a jeho ovládacie a rozhodovacie schopnosti sú zachované.

Duševnú chorobu znalci nezistili ani u obžalovaného Tomáša Szabóa, ktorý sa na rozdiel od Mariana Kočnera podrobil znaleckému skúmaniu. „V čase spáchania skutku mohol rozpoznať nebezpečnosť svojho konania pre spoločnosť," uvádza sa v posudku. Ten u obžalovaného konštatuje „prvky nezdržanlivosti a emočnej nestability", znalci však u neho nezaznamenali patologickú agresivitu. Pokiaľ ide o možnú resocializáciu, posudok nevylučuje pozitívnu prognózu. Odvoláva sa pritom na fakt, že obžalovaný nebol doposiaľ trestaný.

Samostatné konanie pre Marčeka

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Miroslava Marčeka však v pondelok 3. februára vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Viac o téme: VraždaPojednávanieSúd Ján KuciakAlena ZsuzsováPeter Molnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu