Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Osudná fotografia Ľuboša Blahu: Kontroverzný poslanec má problém, NAKA začala trestné stíhanie

Ľuboš Blaha je trestne stíhaný NAKOU Zobraziť galériu (3)
Ľuboš Blaha je trestne stíhaný NAKOU (Zdroj: Facebook/Ľuboš Blaha, Ondrej Dostál)

BRATISLAVA - Známy člen Smeru Ľuboš Blaha, ktorý sa často pýši kontroverznými a dlhými statusmi na sociálnej sieti, má problém. Za všetko môže fotografia, ktorú poslanec a predseda výboru pre európske záležitosti zverejnil na sociálnej sieti. NAKA totiž voči jeho osobe začala trestné stíhanie.

Na Facebooku o tom informoval podpredseda OKS Juraj Petrovič. Mne zas vyšetrovateľ NAKA oznámil, že začal trestné stíhanie Ľuboša Blahu kvôli fotke s kosákom a kladivom, a to pre zločin rozširovania extrémistického materiálu v súbehu s prečinom prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd," skonštatoval podpredseda OKS Juraj Petrovič, ktorý podal trestné oznámenie. Príspevok na sociálnej sieti prezdieľal aj predseda OKS Ondrej Dostál.

Osudná fotografia Ľuboša Blahu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

Hovorca prezídia Policajného zboru Michal Slivka potvrdil, že bolo začaté trestné stíhanie vo veci s tým, že nie je nikto obvinený. „Viac informácií k prebiehajúcemu vyšetrovaniu v súčasnosti nebudeme poskytovať,“ uzavrel.


Blaha dostal od Fica symbol totality! Šťastný poslanec narazil: Pobúrená SAV aj trestné oznámenie


Vie, čo ma poteší, písal Blaha

Vyšetrovateľ oznámil aj konkrétny príspevok. "V príspevku uverejnenom dňa 10. 12. 2019 v čase 13:30 na sociálnej sieti www.facebook.com," píše sa v rozhodnutí. Ide o fotografiu s Robertom Ficom, ktorý Blahovi na 40. narodeniny daroval naozaj netradičný darček. "Hovorí mi (Fico pozn. red.), že minule išiel v Rusku po ulici a odrazu zbadal darček ako stvorený pre Ľuboša Blahu. Zjavne vie, čo ma poteší," písal vtedy Blaha ku spomínanej fotografii.

Fotografia, ktorú Blaha zverejnil na sociálnej sieti
Zobraziť galériu (3)
Fotografia, ktorú Blaha zverejnil na sociálnej sieti  (Zdroj: Facebook/Ľuboš Blaha)

Blaha sa bráni

„ESĽP už dávno rozhodol v prípade maďarského poslanca Vajnaia, že používanie tzv. komunistických symbolov, ako je červená hviezda, nemôže nikto označovať automaticky za extrémistické, pretože tieto symboly sú viacznačné, čiže majú viacero interpretácií,“ uviedol Blaha. Dodal, že symbol používajú bežne komunistické strany a odkázal aj na vlajku Rakúska. Konanie vyšetrovateľa považuje za zasahovanie do slobody slova a predvolebnej kampane, predvolaný na výsluch zatiaľ nebol.

Blaha viní políciu z predvolebnej kampane. "Bezpečnostné zložky už druhýkrát vstúpili do predvolebnej kampane s útokom voči politikom Smeru za ich názory. Najskôr Robert Fico, teraz ja. Takéto niečo sa celkom bežne deje v totalitných a fašistických režimoch, že prenasledujú ľavicových politikov za ich názory, ale v demokratickej spoločnosti je to škandál," myslí si Blaha.

Kosák a kladivo sú symboly reprezentujúce komunizmus, komunistické strany. Zahŕňa kosák prekrytý kladivom. Kosák symbolizoval roľníctvo, zatiaľ čo kladivo symbolizovalo proletariát. Trestné oznámenie na Blahu podali ešte v decembri. Smer-SD Blahu zaradil na 11. miesto svojej kandidátky do tohtoročných parlamentných volieb.

Viac o téme: Trestné stíhanieĽuboš BlahaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu