Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dážď a sneh trápi vodičov! V týchto krajoch je situácia najhoršia: VÝSTRAHY Cez víkend sa počasie zblázni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Getty Images, )

BRATISLAVA – Vodiči, pozor! Vo viacerých regiónoch Banskobystrického kraja sneží alebo husto prší, čo komplikuje dopravu a zvyšuje riziko kolízií. Nepriaznivé počasie sužuje aj Žilinský kraj, v ktorom muži zákona tiež upozorňujú na sneženie a dážď. Jazdite preto opatrne. Prvý februárový víkend však bude mať od klasickej zimy ďaleko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) avizuje teplé až veľmi teplé počasie.

Výstrahy 1. a 2. stupňa

Silnejší vietor do tretej popoludnia potrápi región Poprad. Meteorológovia v okrese očakávajú vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h) a priemernú rýchlosť 12 až 15 m/s (45 až 55 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varoval SHMÚ

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre všetky okresy s výnimkou regiónov Malacky, Skalica a Senica do desiatej dopoludnia trvá prvostupňová výstraha pred poľadovicou. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenul hydrometeorologický ústav.

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na piatok bola vydaná aj výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách. SHMÚ pred ním vystríha okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. Na horách sa v polohách nad 1500 m miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ zvýraznil SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Polícia varuje vodičov

Na nepriaznivé počasie upozorňuje aj žilinská polícia. Tá varuje vodičov, že dnes je v Žilinskom kraji predpoklad dažďa, vo vysokohorských oblastiach predpoklad sneženia, čo bude vytvárať komplikácie pre zjazdnosť ciest. „Momentálne v okrese Dolný Kubín na niektorých úsekoch začína snežiť a v okresoch Čadca a Žilina začalo mierne pršať, pričom teploty sa pohybujú okolo nuly, čo na niektorých miestach vytvára úseky s poľadovicou. Vyzývame vodičov k zvýšenej opatrnosti na cestách!“ uviedli na svojej sociálnej sieti okolo siedmej ráno policajti.

Varovanie pre šoférov krátko pred ôsmou ráno zverejnila aj banskobystrická polícia. Zástupcovia zákona upozorňujú, že vo viacerých regiónoch kraja sneží alebo husto prší, čo komplikuje dopravu a zvyšuje riziko kolízií. Horský priechod Donovaly je z dôvodu hustého sneženia pre nákladnú dopravu nad 10 metrov uzavretý.

Piatok

V silnom severozápadnom výškovom prúdení postúpi od severozápadu do našej oblasti frontálna vlna spojená s brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad Pobaltím.

Bude oblačno až zamračené, postupne sa na viacerých miestach vyskytne dážď alebo prehánky či mrholenie. Od 1600 m, na strednom a východnom Slovensku spočiatku miestami aj v nižších polohách, bude snežiť. Dopoludnia sa bude tvoriť poľadovica.

Dážď a sneh trápi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Maximálna denná teplota vystúpi na 1 až 7, na západe územia a miestami aj na juhu stredného Slovenska na 8 až 14 stupňov. Na západe hlásia teplo. Na horách vo výške 1500 m bude okolo jedného stupňa. Fúkať bude prevažne západný vietor rýchlosťou 3 až 8, ojedinele, najmä na juhozápade a v Popradskej kotline, rýchlosťou okolo 10 m/s, v nárazoch okolo 16 m/s (10 až 30, 35, nárazy 60 km/h). Na horách nad pásmom lesa treda rátať s búrlivým vetrom až silnou víchricou.

Sobota

Po južnej strane rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Nórskym morom bude za teplým frontom, ktorý bude postupovať cez Poľsko ďalej na východ, prúdiť do strednej Európy od západu teplý a vlhký vzduch.

Bude premenlivá, na severe a východe miestami až veľká oblačnosť. V noci miestami, cez deň len ojedinele, treba počítať s dažďom alebo prehánkami, na hrebeňoch Tatier so snežením. Meteorológovia na danú ročnú dobu avizujú veľmi teplo.

Dážď a sneh trápi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 4 až -1 stupeň, na juhozápade miestami na okolo 6 stupňov. Najvyššia denná teplota dovŕši 8 až 14, v Žilinskom kraji a na východnom Slovensku miestami 3 až 8 stupňov. Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h). Na východe sa vyskytne väčšinou len slabý vietor. V noci na horách bude ešte veterno.

Nedeľa

Cez strednú Európu prejde ďalej na východ zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad severnou Škandináviou.

Bude oblačno až zamračené, miestami prechodne aj zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach sa objavia prehánky alebo dážď, vo vysokých polohách sneženie. Tiež bude teplo. Najnižšia nočná teplota poklesne na 5 až 0 stupňov, na juhozápade miestami na okolo 7 stupňov.

Dážď a sneh trápi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Maximálna denná teplota dosiahne 4 až 9, v južnej polovici územia väčšinou okolo 11 stupňov. Fúkať bude prevažne západný vietor rýchlosťou 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v Podtatranskej kotline aj do 12 m/s (45 km/h) a v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s (55 km/h). Na horách sa postupne vyskytne búrlivý vietor, prechodne až víchrica.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu