Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mečiar má problém: Generálna prokuratúra začala konať a prípad amnestií opäť ožil!

Vladimír Mečiar má zrejme problém Zobraziť galériu (2)
Vladimír Mečiar má zrejme problém (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Expremiér a bývalý predseda Hnutia za demokratické Slovensko má zrejme problém. Po tom, ako sa vyšetrovateľ rozhodol ukončiť kauzu "Mečiarových amnestií" verdiktom "skutok nie je trestným činom" začala konať generálna prokuratúra. Tá prípad po dlhej dobe opäť otvorila.

Informovala o tom Televízia Markíza. Prípad okolo expremiéra Mečiara znova ožil a v kontexte týchto udalostí sa už prirodzene spomína aj súvisiaci prípad únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Vyšetrovateľ stíhanie predčasom zastavil. Ústavný súd pritom len v roku 2017 potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií a doložil, že vtedajší zastupujúci prezident, ktorým bol v roku 1998 sám Mečiar, porušil ústavný sľub a zneužil tak moc.

Prípad je opäť živý

V týchto dňoch ale začala opäť konať generálna prokuratúra a celú kauzu tak oživila. Tá si vyžiadala spis od polície, pričom preverovala jej postup. Potom prišlo rozhodnutie.

"V trestnej veci JUDr. V. M. (udelenie amnestií) Generálna prokuratúra SR sa po preskúmaní vyšetrovacieho spisu nestotožnila s uznesením vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave z 24. 7.  2019, ktorým zastavil trestné stíhanie. Pokynom Generálnej prokuratúry SR z 25.11.2019 bola Krajská prokuratúra v Bratislave upravená zabezpečiť vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania. Uvedený pokyn Generálnej prokuratúry SR bol splnený a dňa 12.12.2019 vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave vydal uznesenie o začatí trestného stíhania za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie tohto trestného činu,“ povedala o tomto prípade hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Vladimír Mečiar.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa Mečiara zakvitla blbosť

Tým pádom bolo opäť iniciované trestné stíhanie a v súčasnosti sú amnestie opäť vyšetrované. Čaká sa už len na to, či bude voči Mečiarovi vznesené obvinenie. "Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave vydal uznesenie o začatí trestného stíhania za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa," doplnila Predajňová. „Sú stromy májové, kvitnú, aj blbosť zakvitla v tomto prípade," vyjadril sa ešte v roku 2017 po zrušení amnestií Mečiar.

Súd čoskoro rozhodne o Lexovi

Krajský súd (KS) v Bratislave v dohľadnej dobe rozhodne o odvolaní Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave proti minuloročnému júnovému rozhodnutiu Okresného súdu (OS) v Bratislave III, ktorý konanie vo veci obžalovaného exriaditeľa SIS Ivana Lexu a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny prerušil.

"Predmetná vec bola na odvolací KS doručená v polovici decembra 2019. Príslušný senát sa oboznamuje s obsahom rozhodnutia prvostupňového súdu a spisovým materiálom, pričom v dohľadnej dobe o veci rozhodne," uviedol vo štvrtok hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Senát OS Bratislava III rozhodol 21. júna 2019 o návrhu obhajoby na prerušenie trestného konania tak, že v trestnej veci Ivana Lexu a spol. pre trestný čin zavlečenia do cudziny trestné konanie prerušuje a predloží Súdnemu dvoru Európskej únie (EÚ) na rozhodnutie prejudiciálne otázky. Ako objasnil Adamčiak, súd podľa príslušných paragrafov Trestného poriadku, účinného do 31. decembra 2005, trestné konanie prerušil a požiadal Súdny dvor EÚ o rozhodnutie o predbežnej otázke, pretože považuje jeho stanovisko za nevyhnutné na ďalší procesný postup vo veci.

Proces v prípade obžalovaného exriaditeľa SIS a spol. na OS Bratislava III nebol dlhšie vytýčený z dôvodu, že dvaja členovia senátu ako prísediaci sudcovia sa po uskutočnení ich previerky Národným bezpečnostným úradom začali len na jeseň 2018 oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc zrušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

"Na základe záväzného pokynu Krajskej prokuratúry Bratislava (KP) bolo vyšetrovateľom odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave 12. decembra opätovne začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť. Z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu vykonávaných procesných úkonov, bližšie informácie k prípadu v súčasnosti nie je možné poskytnúť," povedala hovorkyňa Miháliková. Polícia neposkytla informácie, či bol expremiér vo veci vypovedať.

Viac o téme: únosAmnestieVladimír MečiarMichal Kováč mladší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu