Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Turisti, dávajte si pozor: Lavínové nebezpečenstvo v horách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Jassogne)

BRATISLAVA - Lavínové nebezpečenstvo je dnes vo všetkých pohoriach malé. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) na svojej stránke. Vo všeobecnosti je snehová pokrývka na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. Vplyvom záporných teplôt je starý sneh tvrdý, miestami zľadovatený.

Včera a dnes pripadlo do 10 cm snehu. Počas dňa sa očakáva ďalších približne 10 cm nového snehu. Sneženie bolo spojené s vetrom, takže sa miestami môžu v teréne nachádzať menšie snehové vankúše prípadne preveje. Ojedinele sa vo vysokých polohách Tatier, hlavne na severných orientáciách, prípadne v zatienených úzkych žľaboch, ešte nachádzajú staré snehové vankúše zo suchého snehu, ktoré sa môžu uvoľniť po veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva je so snežením mierne stúpajúca.

Dnes ráno bolo na horách prevažne oblačno. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozsahu od -15°C na vrcholoch hôr po -1°C v nižších polohách. Vo všetkých pohoriach fúka silný vietor, západných smerov, na hrebeňoch ojedinele v nárazoch dosahuje 70 km/h. Sneh je tvrdý až ľadový, miestami sa vyskytuje kôra. Hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa. Miestami je do 10 cm nového snehu. Počas dňa sa očakáva slabé sneženie. Celková výška snehu je na toto ročné obdobie podpriemerná a je nerovnomerne rozmiestnená. Väčšina snehu je uložená na východných, juhovýchodných a južných orientáciách, alebo v žľaboch a muldách, a naopak, vetrom exponované miesta sú často vyfúkané do skál, trávy alebo ľadového podkladu.

Viac o téme: HoryLavínaNebezpečenstvoHorskí záchranáriPozor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu