Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovenky striehne nebezpečenstvo: Od kozmetiky na FOTO sa držte ďalej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spozornieť by mali najmä dámy. Úrady totiž upozornili, že vo farbe na vlasy, v bylinnom práškovom šampóne a čistiacej pleťovej maske sa nachádzajú nebezpečné látky.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Írsku a Litve.

Čítajte aj: Slovenky, pozor! FOTO farby na vlasy, ktorá vám môže narobiť viacej škody než úžitku

Farba na vlasy

Analýzou bolo zistené, že sa v nej nachádza látka 2-phenoxyethanol v koncentrácii 1,4 %, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Reč je o farbe na vlasy KPEM-XHA od značky Fitocosmetic.

Daná látka, pre ktorú výrobok nie je bezpečný, môže spôsobovať podráždenie pokožky, tiež vedie k vzniku alergií.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Úrady tvrdia, že nebezpečenstvo sa odhalilo vo výrobnej dávke 04.05.2019-1-22 s čiarovým kódom 4607051797055. Krajinou pôvodu je  Laoská ľudovodemokratická republika, výrobcom je ruská spoločnosť Fitokosmetik OOO.

Farba sa predáva v plastovom vrecku v kartónovom obale.

Čistiaca pleťová maska

Výstražný systém upozornil aj na čistiacu masku na pleť. Jej názov je Multani Mitti, Natural Clay Deep Cleansing Face Mask, je produktom značky Rafia. „Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy (83 000 KTJ/g), kvasinky a plesne (94 000 KTJ/g), a tiež prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa,“ zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

V prípade, že výrobok príde do kontaktu s poškodenou pokožkou alebo očami, môže spôsobiť infekcie alebo podráždenie. Varovanie sa týka výrobnej dávky 0615 s čiarovým kódom 0 170000 205641. Krajinou pôvodu je Pakistan, výrobcom je tamojšia spoločnosť Adil Trading Company.

Maska sa predáva v 100-gramovom množstve, balená je v hnedej škatuľke.

Bylinný práškový šampón

Od pakistanskej firmy Adil Trading Company bol označený za nebezpečný aj Shikakai Powder, bylinný práškový šampón značky Rafia. Ide o výrobnú dávku 0614, ktorá má čiarový kód 0 170000 205658.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vo výrobku bol taktiež odhalený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy (140 000 KTJ/g). Produkt je dostupný v 100-gramovom balení, vo fialovej škatuľke.

Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky, upozornil, že uvedené výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu