Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na trhu môžu byť nebezpečné farby na tetovanie, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FOTO TASR - ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov, najmä farieb na tetovanie, ktoré do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky Rapex nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku, Českej republike, Taliansku, Spojenom kráľovstve a vo Švédsku.

"Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," upozornila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Upozornenie hygienikov sa týka farby na tetovanie značky Eternal Ink v ktorej sa nachádzajú polycyklické aromatické uhľovodíky, taktiež farby na tetovanie značky Tina Davies (typ výrobku: 1 Grey), ktorá obsahuje aromatický amín 4-methyl-m-phenylenediamine.

Farba na tetovanie Honey Brown značky FABbrows obsahuje prekročené povolené množstvo olova, zinku a niklu. Farba na tetovanie Black Brown značky XPMU má zasa zvýšené množstvo arzénu, zinku a niklu. Predmetom výstrahy hygienikov je aj farba na tetovanie Mudslide značky Eternal Ink, v ktorej bol zistený o-toluidine a polycyklické aromatické uhľovodíky, takisto farba na tetovanie značky Beauty by Honia, s nadlimitným obsahom arzénu, kobaltu, zinku a niklu.

Na trhu môžu byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - ÚVZ SR)

Pre zdravie môže byť nebezpečná aj farba na permanentný make-up značky Icolor (typ výrobku: Nude Pink), v ktorej sa nachádza aromatický amín 4-methyl-m-phenylenediamine a o-toluidine. Ďalej bolo vo výrobku zistené prekročené povolené množstvo olova a niklu. V zozname nebezpečných látok, ktoré sa objavili na trhu, je aj farba na tetovanie BLK značky Dynamic obsahujúca polycyklické aromatické uhľovodíky a tiež farba na permanentný make-up značky Icolor (typ výrobku: Natural Brown). Vo výrobku sa nachádzajú aromatické amíny: 4-methyl-m-phenylenediamine, o-toluidine a o-anisidine.

ÚVZ SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky

Pre zdravie nebezpečným výrobkom je podľa zistení kontrolných orgánov farba na vlasy Black Henna (Henna hair colour) značky Royal. Výrobok obsahuje látku p-phenylenediamine vo zvýšenej koncentrácii. Rovnako výrobok na bielenie pokožky Skin Beautifying Milk značky Clear Essence, ktorý obsahuje látku hydroquinone. Kontrolóri tiež upozornili na detské mlieko na opaľovanie Nubian Kids 50 v spreji, ktoré pri kontrole nepreukázalo deklarovanú ochranu. Hygienici upozorňujú aj na henna výrobok Henna Emergency Cone Henna, ktorý neobsahuje povinné údaje, rovnako tak na farbu na tetovanie Golden yellow značky Intenze - dôvodom výstrahy je prítomnosť látok o-toluidine 3,3-dichlorbenzidine a bárium.

Na trhu môžu byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - ÚVZ SR)

Nebezpečná je aj farba na tetovanie Light green rovnakej značky, aj v tomto prípade sa vo výrobku nachádzajú o-toluidine a 3,3-dichlorbenzidine, taktiež farba na tetovanie Esert sand medium značky Intenze, ktorá obsahuje o-anisidine, kadmium a bárium. Zdravotné problémy môže vyvolať aj farba na tetovanie Permablend značky Tina Davies (typ výrobku: 2 Blonde), v ktorej objavili o-anisidine, 4-methyl-m-phenylenediamine, o-toluidine a polycyklické aromatické uhľovodíky.

Polycyklické aromatické uhľovodíky vrátane látky naphtalen obsahuje aj farba na tetovanie Matte Black značky Solid Ink. V ďalšej farbe na tetovanie Micropigment značky Lushcolor bolo zistené prekročenie povoleného množstva arzénu, zinku a niklu. Viac informácií je na webovej stránke ÚVZ SR.

Viac o téme: FarbyTetovanieKozmetické výrobkyÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu