Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kupovali sme mäso nakazené salmonelou! Inšpekčné kontroly potravín odhalili aj ďalšie hrôzy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images,)

BRATISLAVA – Výsledky decembrových úradných kontrol potravín sú známe. Na svojom webe ich zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Jej inšpektori objavili na predajných pultoch aj mäso so salmonelou.

Od 1. do 31. decembra vykonali inšpektori orgánov ŠVPS SR 3 014 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z uvedeného počtu dopadlo 129 kontrol s nedostatkom, celkovo sa zistilo 348 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 018 právnych subjektov a 1 553 prevádzok.

Najviac kontrol prebehlo v malých predajniach 827 (27,4 %), stredných predajniach 773 (25,6 %) a hyper a supermarketoch 511 (16,9 %).

Čítajte aj: Potravinoví inšpektori prekontrolovali tisícky obchodov: Odporné, za aké hnusy vyhadzujeme peniaze

Sankcie uložené za zistené nedostatky

Uložených bolo 37 blokových pokút v celkovej výške 1 666 eur. „Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov,“ uviedla štátna správa.

V správnom konaní sa uložilo 29 opatrení. „V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 119 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 176 040 eur,“ vyčíslila ŠVPS SR s tým, že priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1479,3 eura a najvyššia právoplatná pokuta zas 50 000 eur.

Nákup v potravinách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Primárni výrobcovia, výrobcovia, baliarne

Inšpektorom udreli do očí výskyt plesne na strope, steny znečistené zvyškami kvasu, či chýbajúci keramický obklad steny nad schodišťom po oboch stranách. V skladovacích priestoroch s uskladnenými surovinami v celkovom množstve približne 344 kusov uvideli aj zvýšený výskyt trusu hlodavcov.

Obchodná sieť, predaj

V správe sa uvádza, že v sklade na strope bola pleseň a na viacerých miestach v manipulačnej chodbe zatečená stena. Inšpektori objavili aj pečiatkou prerazený pôvodný dátum minimálnej trvanlivosti novým dátumom, bravčové karé, bravčovú krkovičku BK, bravčové plece so senzoricky nevyhovujúcou vôňou - bola cudzia, nepríjemná, vykazovala známky kazenia.

Nakupovanie v supermarkete
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ovocie, zelenina

Mandarínky z Turecka mali prekročený obsah fenbutatín oxidu, jeden druh čerstvého ovocia a tri druhy čerstvej zeleniny boli nevhodné na ľudskú spotrebu a mandarínky podľa dodacieho listu pochádzali z Grécka, ale podľa originálneho balenia bolo na kartónoch Španielsko.

Ovocie a zelenina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Popis nevyhovujúcich vzoriek

Počas úradných kontrol bolo odobratých 331 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli ku dnešnému dňu ukončené analýzy u 280 vzoriek. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 7 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 2,5 %.

Gazdovská klobása suchá cigáro obsahovala baktériu Listeria monocytogenes.

Filé z aljašskej tresky s pridanou vodou malo odpudzujúci vzhľad, gumovitú konzistenciu a nesprávne označenie. Na obale je navyše deklarované, že ide o aljašskú tresku, zistilo sa však, že ide o merlúzu.

Bravčový bok s kosťou (chladený voľne ložený) mal senzoricky nevyhovujúcu vôňu. Bola cudzia, nežiadúca a nepríjemná. Mäso javilo výrazné známky kazenia.

Teľacia sviečkovica z pleca nevyhovela kvôli nedodržanej strednej výške písma v označení.

Čučoriedkový koláčik, plnené šatôčky (čajové pečivo 200 g) obsahoval prítomnosť kyseliny sorbovej (E 200), ktorá nie je uvedená na obale.

Kuracie prsia nevyhoveli z dôvodu prítomnosti bektérie Salmonella enterica serovar Enteritidis.

Kontroly ovocia a zeleniny

Inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny vykonali v decembri 127 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. V maloobchodných jednotkách prebehlo 111, u prvovýrobcov 5 a vo veľkoobchodných skladoch 11 kontrol.

Nákup v potravinaćh
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Inšpektori celkovo prekontrolovali 87 584,46 kg tovaru, z čoho 489,32 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. Najviac nevyhovujúceho tovaru sa zistilo v maloobchodných jednotkách (329,32 kg). „Z nevyhovujúceho množstva plodín v znaku minimálne požiadavky na kvalitu nevyhovelo 1,4 %, v znaku obchodná kvalita 18,0 % a v znaku označenie 80,6 %,“ spresnila ŠVPS SR.

Právoplatným rozhodnutím sa ukončili štyri správne konania. Pokuty boli uložené vo výške 3 000 eur – Bratislava 700 eur, Dunajská Streda 1000 eur, Prievidza 800 eur, Trnava 500 eur.

Viac o téme: KontrolaPotravinyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu