Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ohnivé peklo v Austrálii: FOTO Podľa slovenského meteorológa ide o ekologickú katastrofu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Glen Morey )

BRATISLAVA/CANBERRA - Austrália, preslávená malebnými plážami a divou zverou, bojuje s prírodnými požiarmi od septembra. V plameňoch už zahynulo 29 ľudí a milióny zvierat. Požiare spálili oblasť s rozlohou zhruba tretiny Nemecka. Podľa meteorológa a klimatológa Pavla Matejoviča ide o ekologickú katastrofu. Odborník pre topky.sk skonštatoval, že vzduch dokáže na veľké vzdialenosti transportovať nielen dym, ale aj drobné čiastočky popola.

V Austrálii je momentálne leto, navyše tam vládne extrémne horúce a suché počasie. Takáto situácia vytvára ideálne podmienky na vznik rozsiahlych lesných požiarov. „Treba si tiež uvedomiť, že väčšia časť Austrálie je riedko obývaná, väčšina obyvateľov je koncentrovaných na juhovýchode kontinentu,“ podotkol Matejovič.

Ohnivé peklo v Austrálii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/B. P.)

V takom prostredí sa môžu požiare nekontrolovateľne šíriť, pretože na riedko obývanom území sa ťažšie identifikujú a dostávajú pod kontrolu. Podobné situácie v lete nastávajú aj na Sibíri, ktorá je podobne riedko obývaná. Rozsiahle lesné požiare spôsobujú nielen ekologickú katastrofu, ale aj obrovské materiálne škody.

Čítajte aj: Ohnivé peklo v Austrálii: Pre požiare vyzvali na evakuáciu 240 000 ľudí v štáte Viktória

Navyše hustým dymom zamorujú aj hustejšie obývané oblasti, deň sa mení na noc a vzduch sa stáva nedýchateľný. Ľudia, ktorí sú dlhodobo vystavení takýmto podmienkam, môžu mať vážne zdravotné komplikácie, týka sa to najmä ľudí s chorobami dýchacích ciest. Dym je vplyvom atmosférického prúdenia unášaný stovky kilometrov, čoho svedkami boli obyvatelia Nového Zélandu, pritom tento ostrov sa od Austrálie nachádza v pomerne veľkej vzdialenosti.

Na mapke je znázornená predpovedaná odchýlka priemernej dennej teploty od dlhodobého priemeru 1981-2010.
Zobraziť galériu (3)
Na mapke je znázornená predpovedaná odchýlka priemernej dennej teploty od dlhodobého priemeru 1981-2010.  (Zdroj: Tropical Tidbits)

Ak by sme si túto vzdialenosť premietli na územie Európy, potom dym z lesných požiarov v európskej časti Ruska by za určitých podmienok mohol zamoriť veľkú časť Európy. Také podmienky sa môžu naozaj vyskytnúť počas mimoriadne teplého a horúceho leta. Vzduch dokáže na veľké vzdialenosti transportovať nielen dym, ale aj drobné čiastočky popola.

„Môžeme sa u nás o tom presvedčiť pri prúdení vzduchu z juhu, kedy sa k nám dostáva piesok zo Sahary,“ uviedol meteorológ. „Rozsiahle lesné požiare sa však nemusia počas horúceho a suchého leta vyskytnúť len v Rusku, ale napríklad aj na Pyrenejskom polostrove alebo na Balkáne. Žlto sfarbené nebo a štipľavý zápach dymu vo vzduchu môže byť teda v lete realitou aj u nás. V ére klimatickej zmeny musíme byť na takéto situácie pripravení. Pritom ide len o jednu z potenciálnych hrozieb, ktoré klimatická zmena so sebou v budúcnosti prinesie,“ skonštatoval Matejovič s tým, že by sa dalo ešte doplniť, že dym a popol z požiarov bol prúdením transportovaný tisíce kilometrov.

Viac o téme: AustráliaPožiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu