Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Meteorológovia varujú pred smogovou situáciou: Vodiči, pozor na zníženú dohľadnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Upozornenie pred smogovou situáciou pre častice PM10 platí v Ružomberku a okolí. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ju vyhlásil vo štvrtok (16. 1.) až do odvolania. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv priemyslu a dopravy, ale aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.

Meteorológovia varujú pred smogovou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

"K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," uvádzajú meteorológovia s tým, že v tejto súvislosti radia obmedziť pobyt a fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností.

Znížená dohľadnosť

Znížená viditeľnosť trápi počas piatkového rána šoférov v lokalitách celého Slovenska, najmä však na juhozápade a severe krajiny. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

"Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v lokalitách Trstená, Námestovo, Kysucké Nové Mesto, Martin, Komárno, Šrobárová, Zemianska Olča, Želiezovce, Hurbanovo, Nitra - Čermáň, Červeník," uviedli cestári. V ďalších lokalitách západného, juhu stredného Slovenska i juhovýchodu nahlásili zníženú dohľadnosť na 100 až 200 metrov.

Meteorológovia varujú pred smogovou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

SSC takisto varuje pred poľadovicou v úsekoch ciest Podspády - Tatranská Javorina a Podspády - štátna hranica s Poľskom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre piatkové predpoludnie celoslovenskú výstrahu pred hmlou, v južnej polovici západného a stredného Slovenska a na východe krajiny platí do poludnia i výstraha pred poľadovicou.

Viac o téme: SmogSHMÚMetorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu