Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trapas v Bratislave! Novinka za milióny terčom kritiky: VIDEO Hluk a škrípanie!

Električky na zmodernizovanom úseku električkovej trate v Karlovej Vsi Zobraziť galériu (5)
Električky na zmodernizovanom úseku električkovej trate v Karlovej Vsi (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - To je hanba! 19. decembra minulého roka spustili v Bratislave premávku električiek po časti zmodernizovanej Karlovesko-dúbravskej radiály. No neprešiel ani mesiac a ľudia sa sťažujú na obrovský hluk, škrípanie, dunenie a nerovnosti. Ako na kritiku reaguje bratislavská magistrála?

Električky po obratisko Kútiky spustilo v decembri mesto aj napriek viacerým komplikáciám. Cestujúci pritom mali prvou časťou zmodernizovanej trate jazdiť už niekoľko týždňov. Práce na rekonštrukcii električkovej trate však meškali a ich prvú etapu nestihli dokončiť ani v predĺženom termíne do konca októbra. Prvé zdržanie spôsobili podľa Valla objektívne prekážky, a to zle zakreslené inžinierske siete.

Teraz sa mesto potýka aj s ďalším problémom. Tým je značná nespokojnosť obyvateľov, ktorí sa sťažujú na obrovský hluk zmodernizovanej električkovej trate. Jeden zverejnil video, ktoré zachytáva jazdu električiek po čerstvo zrekonštruovanej Karloveskej radiále.

Väčšina sledujúcich dáva autorovi videa za pravdu, pričom si svoje pocity nenechávajú pre seba. Jeden uvádza, že to znie "ako stará parná lokomotíva". Druhý tiež potvrdzuje, že je to horšie ako pred rekonštrukciou.

Kritikou nešetrí ani obyvateľka Karlovej Vsi, ktorá svoje rozhorčenie a reakciu na video zverejnila na stránke "Priznania Dlhodielčanov a Karlovešťanov" na Facebooku. "Hluk od električiek je ešte horší ako u pôvodnej! Každé ráno sa nevyspím a prvé električky už o 5.00 hod ma stále budia výrazným RACHOTOM (aj po Vašich prebrúseniach koľajníc)!" Ako ďalej uvádza, spáva so štupľami v ušiach a už to žiadnymi vyhláseniami nevylepšia.

Trapas v Bratislave! Novinka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Priznania Dlhodielčanov a Karlovešťanov)

Podľa nej sa to nedá zvládnuť ani technicky a pokuty dodávateľovi nepomôžu. "Keď chodili "smradľavé" autobusy, vôbec ich nebolo počuť a vyspala som sa," pokračuje rozčúlená obyvateľka, ktorá prirovnáva hluk k hrmeniu. "Možno by pomohlo, keby buď vybudovali múr alebo na bariéry nainštalovali sklo," navrhuje, aby sa ten zvuk nešíril ďalej.

Trapas v Bratislave! Novinka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Reakcia magistrátu

"Kvalita odovzdaných prác je pre nás dôležitá. V prípade, ak sa potvrdí, že niektoré práce neboli vykonané tak, ako mali byť, mesto si uplatní reklamáciu a budeme žiadať o nápravu. Zároveň však na trati a v jej okolí nie sú ešte hotové všetky úpravy," vyjadril sa pre Bratislavské noviny hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla. 

Ako ďalej pokračoval, "na niektorých miestach (vrátane toho na videu) nie je vysadený rozchodník priamo v koľajisku a popri trati ešte stále chýbajú vegetačné úpravy, ktoré prispejú k zníženiu hluku. Na hlučnosť pravdepodobne vplývajú aj jamy, ktoré ešte sú popri trati a ktoré tam vo výsledku nebudú." 

Vallo bol po spustení spokojný

Pri spusení električkovej trate v decembri primátor hlavného mesta Matúš Vallo vyhlásil, že sa v rámci dokončenej I. etapy modernizácie trate nemá mesto za čo hanbiť. "Myslím si, že je to urobené v dobrej kvalite."

Primátor Bratislavy Matúš Vallo, v pozadí predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba počas tlačového brífingu k začatiu prevádzky električky na zmodernizovanom úseku trate po obratisko v Karlovej Vsi 19. decembra 2020
Zobraziť galériu (5)
Primátor Bratislavy Matúš Vallo, v pozadí predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba počas tlačového brífingu k začatiu prevádzky električky na zmodernizovanom úseku trate po obratisko v Karlovej Vsi 19. decembra 2020  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Za doterajšie meškanie prác na rekonštrukcii Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály v Bratislave môže zhotoviteľ - konzorcium firiem DK Radiála dostať zo strany hlavného mesta pokutu 270.000 eur. Potvrdil to bratislavský magistrát s tým, že je odhodlaný sankciu uložiť, na jej uplatnenie však potrebuje rozhodnutie stavebného dozoru o presnom počte dní oprávneného predĺženia času na splnenie míľnika.

"Toto rozhodnutie očakávame v najbližších dňoch," podotkol hovorca Bratislavy Peter Bubla.Dlhoočakávaná rekonštrukcia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 22. júna 2019. Realizuje ju vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála. V rámci stavebných prác sa doteraz zrealizovali dve etapy, a to od zastávky Molecova po obratisko Kútiky a od Molecovej po Záluhy (Damborského). Od 19. decembra premáva električka do Karlovej Vsi, zatiaľ však len po obratisko Kútiky.

Trapas v Bratislave! Novinka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Finálny a záväzný termín dokončenia modernizácie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály v Bratislave vo všetkých etapách je 12. september 2020. Informuje o tom bratislavská mestská časť Dúbravka na sociálnej sieti s tým, že v stredu (15. 1.) bol kontrolný deň na radiále. 

Viac o téme: HlukElektričkyModernizáciaKarlova Ves
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu