Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér verí, že sa štát a autodopravcovia čoskoro dohodnú

Predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková.
Predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini verí, že medzi ministerstvom dopravy a autodopravcami sa čoskoro zrodí dohoda v otázke zliav a zmien v mýtnom systéme a nemyslí si, že v prípade dohody má niekto dôvod na opätovný štrajk na slovenských cestách. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) na stretnutí s autodopravcami ešte v pondelok predložilo dva návrhy na úpravu zliav zo sadzieb mýta.

Zástupcovia Združenia cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia súhlasili s jedným návrhom. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) odmietla obe navrhnuté alternatívy. Ministerstvo dopravy a ČESMAD si dali čas do štvrtka, či sa na tomto návrhu definitívne dohodnú po tom, čo ich predstavia ďalším svojim zástupcom. UNAS pohrozil tým, že ak do štvrtka rezort dopravy neakceptuje ich podmienky, budú štrajkovať opäť. Konanie ČESMAD-u pritom označil za "podrážanie nôh".

„Budeme sa ešte s ministrom dopravy radiť, aby mi dali kompletnú informáciu, akým tónom prebiehali rokovania. Viem, že s ČESMAD-om prišlo k dohode a vedia si predstaviť zľavy na motorových vozidlách a samotnom mýte. UNAS sa vyjadril skôr negatívne, ale rokovania sú o tom, že sa musí hľadať kompromis. Tu sa ukazuje, že časť verejnosti a prepravcov súhlasí s návrhom rezortu dopravy. Budem sa snažiť presvedčiť aj zástupcov UNAS. Viete, v čase, keď spoločnosť požaduje vo veľkom riešiť environmentálne otázky, je možno naozaj na mieste podporiť tých dopravcov, ktorí jazdia na moderných vozidlách a dať im výrazné zľavy. Alebo máme ísť proti spoločnosti a podporiť vozové parky s 20 ročnými vozidlami? Ten environmentálny vplyv štátu do budúcna musí byť výrazný. Najväčšie podpory a zľavy by teda mali mať tí, ktorí jazdia na vozidlách s najvyšším hodnotením ekologickej normy,“ povedal po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini.

Premiér stále verí, že UNAS napokon návrh rezortu dopravy bude akceptovať. „UNAS musíme vysvetliť, že nemôžeme podporovať každý návrh len preto, že si to nejaká časť obyvateľstva želá. Pevne však verím, že k dohode dôjde a nemyslím si, že má niekto dôvod, aby išiel opäť štrajkovať,“ dodal premiér.

Viac o téme: CestyŠtrajkDohodaMýtoAutodopravcoviaRokovanie Peter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu