Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensko dorazil mrznúci dážď, cesty pokryl ľad: Cez víkend pravú zimu nečakajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vo štvrtok situáciu na cestách komplikuje poľadovica. Na svojom webe pred ňou varoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Jeho meteorológovia avizujú, že najbližšie dni sa bude vonkajšia denná teplota niesť v plusových hodnotách.

Štvrtkovú situáciu ovplyvňuje oblasť vyššieho tlaku vzduchu, ktorá sa udržiava nad južnou polovicou Európy. Po jej severnom okraji postupuje cez naše územie ďalej na východ frontálna vlna a zároveň v západnom prúdení pokračuje do našej oblasti vo vyšších vrstvách ovzdušia prílev teplého vzduchu.

Na mnohých miestach mrholí alebo prší, pričom zrážky sú aj mrznúce s tvorbou poľadovice, na čo upozornil SHMÚ prostredníctvom výstrahy. Prvý výstražný stupeň pred poľadovicou platí pre takmer celé územie až do piatkovej polnoci. 

Aktuálna situácia na cestách: Na týchto úsekoch je zľadovatený sneh, varovanie pred hmlou

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najlepšia predpoveď počasia je na predpovede.sk

Piatok

Nad južnou polovicou Európy sa bude nachádzať oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Zároveň sa zo Severného mora presunie nad Pobaltie tlaková níž a s ňou spojený studený front postúpi cez Nemecko nad Poľsko a Česko.

Bude oblačno až zamračené, cez deň sa miestami vyskytne aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele sa bude tvoriť hmla. Zriedkavo, najmä na severe, bude pršať či mrholiť, na hrebeňoch Tatier snežiť. Aj v piatok sa môže tvoriť poľadovica.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na +1 až -4 stupne. Počas dňa sa oteplí na 2 až 7, v údoliach ojedinele na okolo 0 stupňov. Fúkať bude slabý, miestami, najmä na juhozápade, juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). 

Sobota

Cez našu oblasť postúpi smerom na východ studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa premiestni z Pobaltia nad juhozápadne Rusko. Za ním sa k nám od juhozápadu rozšíri okraj tlakovej výše.

Oblačnosť bude premenlivá. Ojedinele, najmä na východe, sa bude tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Zriedkavo, na severe miestami, sa vyskytnú prehánky, od stredných polôh budú snehové.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na +1 až -4 stupne. Najvyššia denná teplota vystúpi na 3 až 8, na Orave, pod Tatrami a pri nízkej oblačnosti aj inde na okolo 1 stupeň. Fúkať bude slabý premenlivý, cez deň miestami - najmä na juhozápade - severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele do 14 m/s (50 km/h).

Nedeľa

Tlaková výš sa cez našu oblasť premiestni ďalej na východ.

Bude jasno až polooblačno. Ojedinele sa bude tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 0 až -5, pričom v údoliach nočná teplota poklesne miestami na -5 až -10 stupňov. V priebehu dňa teplota vystúpi na 3 až 8, pri hmle alebo nízkej oblačnosti na okolo 0 stupňov.

Viac o téme: Predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu