Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minulý rok bol pre slovenských pacientov ďalším premárneným obdobím, tvrdí poisťovňa Dôvera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minulý rok bol pre slovenských pacientov ďalším premárneným obdobím. Uviedol to generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan s tým, že do tohto hodnotenia nepočíta skríningový program.

Rok 2019 bol podľa neho vzhľadom na očakávané hospodárske spomalenie možno posledný na najbližšie obdobie, kedy malo slovenské zdravotníctvo dostať výdatnejšiu finančnú investíciu a mali sa schváliť reformné zmeny. "Dočkali sme sa však opaku. Financovanie zdravotníctva je chaotické, zneisťuje poskytovateľov aj poisťovne. Stratifikácia nemocníc stroskotala pre škriepky politikov a ich populistické hlasovania o sociálnych balíčkoch naložili na plecia nemocníc ďalšie problémy, akoby ich nemali dosť. Nepohli sme sa ďalej ani v takej základnej veci akou je povinné očkovanie a tak zle nastavený štátny rozpočet v oblasti zdravotníctva, ako je na rok 2020, sme tu už dávno nemali," konštatoval Kultan.

Ako uviedol generálny riaditeľ Dôvery, údajným riešením tejto krízy má byť prísny zákaz krížového vlastníctva v zdravotníctve. "No skutočné problémy ako je dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov, efektívne využívanie peňazí a personálnych kapacít preťažených zdravotníkov či zvyšovanie kvality služieb pre obyvateľov, akoby vôbec neexistovali," dodal. V roku 2020 očakáva, že sa najmä po voľbách naplno obnažia problémy so stabilitou financovania. Skončia podľa neho populistické sľuby politikov a nastúpi tvrdá realita. "Nebudem závidieť novému ministrovi zdravotníctva, pretože bude musieť riešiť problémy, ktoré tu máme posledných 15 rokov," konštatoval.

Pri spätnom pohľade na rok 2019 je však Kultan rád, že v Dôvere privítajú desiatky tisíc nových poistencov a že sa poisťovni v uplynulom roku podarilo spustiť ďalšie nové projekty, ktoré majú byť prospešné nielen pre poistencov, ale aj zdravotníkov. "Spomeniem jedinečný grantový program pre nemocnice a lekárov či inovatívne platobné mechanizmy pre ambulantných lekárov. Potvrdilo sa, že kladú dôraz na kvalitu," uzavrel.

Viac o téme: ZdravotníctvoPoisťovňaBratislavaSlovenskoDôvera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu