Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Plány Amnesty International na rok 2020: Prioritou je problém segregácie rómskych detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

BRATISLAVA - Segregácia rómskych detí vo vzdelávaní bude priorita, na ktorú sa tento rok zameria Amnesty International Slovensko. Uviedol to riaditeľ mimovládnej organizácie Radoslav Sloboda. Ako dodal, takisto plánujú poukazovať na ľudskoprávne dôsledky klimatickej krízy, s dôrazom na jej dopady na práva žien, pôvodného obyvateľstva a práva ľudí, ktorí sú a budú v dôsledku klimatických zmien nútení opustiť svoje domovské krajiny.

Amnesty International Slovensko plánuje v tomto roku naďalej upozorňovať na porušovanie práv na Slovensku aj vo svete. „Primárne budeme intenzívnejšie kampaňovať, informovať verejnosť a vyvíjať advokačné aktivity v oblasti segregácie rómskych detí vo vzdelávaní,“ podotkol Sloboda.

Ľudskoprávna organizácia viackrát upozorňovala, že na Slovensku stále pretrváva segregácia rómskych detí. Koncom minulého roka prízvukovala, že Európska komisia (EK) v októbri zhodnotila, že táto situácia sa dostatočne nezlepšila. Európska komisia totiž začala v tejto veci konanie už v roku 2015. Opätovne tak vyzvala Slovenskú republiku, aby do dvoch mesiacov prijala opatrenia na odstránenie segregácie, inak podá voči Slovensku obžalobu.

Vo februári by mala miestne rómske osady navštíviť delegácia Európskeho parlamentu aj s dezignovanou eurokomisárkou pre rovnosť Helenou Dalli, aby sa oboznámili, akým spôsobom Slovensko využívalo prostriedky na integráciu Rómov.

Viac o téme: DetiSegregáciaRómoviaBratislavaAmnesty International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu