Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Mladí rodičia budú mať viac dovolenky: Jančula presadil nový zákon

S novelou prišiel poslanec Tibor Jančula z SNS Zobraziť galériu (4)
S novelou prišiel poslanec Tibor Jančula z SNS (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zamestnanci, ktorí dosiaľ nedovŕšili 33 rokov a trvalo sa starajú o dieťa, budú mať od začiatku budúceho roka nárok na päť týždňov dovolenky. Vyplýva to z novely Zákonníka práce od poslancov za SNS Tibora Jančulu a Magdalény Kuciaňovej, ktorú 17. októbra tohto roka schválil parlament.

V súčasnosti pritom pracovný kódex priznáva nárok na päťtýždňovú dovolenku len tým zamestnancom, ktorí dosiahli vek 33 rokov, mladší zamestnanci majú zákonnú výmeru dovolenky v dĺžke štyroch týždňov. S novelou Zákonníka práce od SNS zásadne nesúhlasia zamestnávatelia. 

Mladí rodičia budú mať viac dovolenky

Mladí rodičia budú mať od 1. januára 2020 nárok na dlhšiu výmeru dovolenky o jeden týždeň, 25 dní. Poslanci na jesennej schôdzi parlamentu schválili novelu Zákonníka práce z dielne poslanca SNS Tibora Jančulu. V súčasnosti, do 31. decembra 2019, Zákonník práce určuje základnú výmeru dovolenky pre zamestnanca najmenej na štyri týždne. Ak však do konca kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov, má nárok na päťtýždňovú dovolenku.

Dušan Tittel a Tibor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Novela Jančulu zvyšuje dĺžku základnej výmery dovolenky na päť týždňov aj pre zamestnancov, ktorí nedovŕšili 33 rokov, ale trvalo sa starajú o dieťa. Jančula je presvedčený, že dlhšia výmera dovolenky pre mladých rodičov bude mať  pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo, rodinu, samotnú výchovu detí, ale aj na domáci cestovný ruch. Jančulu veľmi teší, že mladí rodičia budú môcť už v Novom roku využiť viac dní dovolenky aj s rekreačným poukazmi, z dielne Slovenskej národnej strany, aby strávili rodinnú dovolenku na Slovensku.

Sviatkov máme v porovnaní s ostatnými štátmi najviac

"Návrhom dochádza opätovne v relatívne krátkom období k de facto navýšeniu nákladov práce. Vo vzťahu k výmere dovolenky dávame tiež do pozornosti fakt, že Slovensko má najvyšší počet poskytovaných sviatkov a dní pokoja (15) v porovnaní s okolitými štátmi, čo má v konečnom dôsledku rovnaký efekt, ako väčšia výmera dovolenky," odkázala RÚZ národniarom.

Mladí rodičia budú mať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rovnaký efekt majú podľa zamestnávateľov ustanovenia Zákonníka práce o dôležitých osobných prekážkach v práci. Tie totiž predpokladajú uvoľnenie zamestnanca počas ošetrovania chorého člena rodiny a počas starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského výchovného zariadenia. "Zastávame názor, že aj zamestnanec mladší ako 33 rokov, ktorý sa stará o dieťa, má aj pri súčasnej výmere dovolenky dostatočné možnosti, ako sa o svoje dieťa riadne postarať," dodala RÚZ.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) považuje systém odmeňovania, benefitov a iných pracovnoprávnych vzťahov za internú záležitosť každého podnikateľského subjektu, ktorý sám najlepšie vie, aké sú jeho ekonomické možnosti. "Dnes je možné dohodnúť si v kolektívnej zmluve aj vyššiu výmeru dovolenky ako je zákonom stanovená dĺžka, sme preto za ponechanie súčasného stavu, kde si formou kolektívneho vyjednávania môžu zástupcovia zamestnancov dohodnúť okrem iného aj napríklad dĺžku dovolenky," tvrdí AZZZ.

Mladí rodičia budú mať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Problémy v kontexte náhrad zamestnanca

Novela Zákonníka práce môže podľa asociácie spôsobiť problémy predovšetkým vo firmách, kde je nepretržitá prevádzka, a kde budú musieť hľadať za zamestnanca náhradu. "Dnes, kedy zamestnávatelia bojujú s akútnym nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl, môže aj táto novela spôsobiť zamestnávateľom personálny problém a zvýšenie nákladov v dôsledku nadčasov alebo prijímania novej pracovnej sily," upozorňuje AZZZ.

Ku kritike sa pridáva aj Asociácia priemyselných zväzov (APZ) SR. "Súčasná právna úprava umožňuje pracujúcim rodičom v prípade choroby dieťaťa využívať inštitút „Ošetrenie člena rodiny“ viackrát počas roka (mechanizmus nie je žiadnym spôsobom regulovaný) a pre takéto prípady rodič nemusí čerpať dovolenku," uviedla APZ. Viacero spoločností okrem toho podľa asociácie využíva inštitút dodatkovej dovolenky ako formu benefitu. "Väčší počet dní sviatkov, tempo rastu nákladov práce oproti produktivite, neobmedzené opakovanie OČR a jeho zneužívanie, či zaužívané benefitné programy zabezpečujú dostatočnú mieru starostlivosti a priestor pre rodinu, pre rodičov, a nie je potrebné ho zákonne regulovať," tvrdí asociácia.

Diskriminačný zákon

Novela Zákonníka práce od SNS, podľa ktorej budú mať rodičia do 33 rokov nárok na päť týždňov dovolenky, je podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva diskriminačná. "Novela zákona znevýhodňuje osoby, ktoré sa o deti nestarajú," uviedlo stredisko v tlačovej správe. Nárok na dovolenku podľa strediska pre ľudské práva vychádza z potreby zamestnanca na zotavenie po práci a nie je v priamom súvise s aktívnym výkonom rodičovstva a starostlivosti o deti.

Viac o téme: DovolenkaZamestnanci25 dní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu