Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Protesty v Čiernej Hore: Poslanci prijali kontroverzný náboženský zákon

Protesty v Čiernej Hore. Zobraziť galériu (2)
Protesty v Čiernej Hore. (Zdroj: TASR/ AP Photo/Risto Bozovic)

PODGORICA - Poslanci čiernohorského parlamentu prijali v piatok kontroverzný zákon o náboženských slobodách, čo vyústilo do ostrých protestov prosrbských poslancov a ich následného zadržania, napísala agentúra AP.

Hlasovanie v čiernohorskom zákonodarnom zbore nasledovalo po dni celoštátnych protestov veriacich a sympatizantov srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorí tvrdia, že prijatý zákon pripraví cirkev o majetok - vrátane stredovekých kláštorov a kostolov -, čo však vláda popiera. V úsilí zabrániť hlasovaniu hádzali prosrbskí poslanci granáty so slzotvorným plynom alebo petardy    a pokúšali sa ničiť mikrofóny v rokovacej sále. Policajti oblečení v civile a s nasadenými plynovými maskami zadržali 24 ľudí, medzi nimi 18 opozičných poslancov.

Protesty v Čiernej Hore.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Risto Bozovic)

"Sme pripravení zomrieť za našu cirkev, o čom dnes podávame dôkaz," povedal počas vzbury vodca opozície Andrija Mandič. Zo zákona prijatého 45 poslancami vládnej koalície podľa prosrbských poslancov vyplýva, že náboženské spoločenstvá budú musieť predložiť dôkazy o vlastníctve svojho majetku spred roku 1918, keď sa Čierna Hora stala súčasťou Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov.

Čiernohorský premiér Duško Markovič sa v snahe zmierniť napätie stretol s hlavou srbskej pravoslávnej cirkvi v krajine metropolitom čiernohorsko-prímorským Amfilochijom Radovičom, ktorého uistil, že zákon nie je namierený voči srbskej pravoslávnej cirkvi. Prozápadne orientovaný prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič srbskú pravoslávnu cirkev obvinil z podpory prosrbskej politiky a snahy podkopať štátnu suverenitu krajiny, ktorá sa v roku 2006 odtrhla od Srbska.

Viac o téme: PoslanciProtestyČierna HoraKontroverzný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu