Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drobček Leo (2) bojuje o život! Spoveď mamičky trhá srdce: Hlas synčeka nikdy nepočula, nádej z Mexika

Malý Leo potrebuje pomoc. Zobraziť galériu (3)
Malý Leo potrebuje pomoc. (Zdroj: ludialudom.sk)

BRATISLAVA - Leo prišiel na svet predčasne. Narodil sa v decembri 2017 v 29. týždni tehotenstva. Vážil len 810 gramov. No ukázalo sa, že v ňom drieme bojovník. Jeho rodičia preto veria, že jeho zdravotný stav sa zlepší. Pomôcť môže aj liečba kmeňovými bunkami v ďalekom Mexiku. Tá je však pre rodinu zo Slovenska príliš drahá.

Príbeh chlapčeka sprevádza množstvo komplikácií, na ktoré zdravý človek ani len nepomyslí. Po narodení prežil v nemocnici päť mesiacov. Keďže mu praskli pľúca, až do ôsmich mesiacov bol závislý na kyslíkovom prístroji. 

Trpký osud tanečnice zo SĽUK-u: Lucka (22) bojuje pred Vianocami o život! Rodina prosí o pomoc

Po celý rok maličkého kŕmili len pomocou sondy zavedenej do žalúdka cez nos. V súčasnosti však už jedlo konzumuje ústami. "Aj keď sa občas trápime s príjmom potravy - kŕmenie je zdĺhavejšie, sem tam nás potrápi reflux a hrudky či kúsky jedla ešte celkom nezvládame, napriek tomu som nesmierne hrdá na nášho malého bojovníka," uviedla jeho mamička Martina na stránke ludialudom.sk.

Malé pokroky

Vďaka päťhodinovej operácii, ktorú dieťa absolvovalo na klinike v Nemecku, sa podarilo spriechodniť tú časť dýchacích ciest, ktorú mal Leo v dôsledku častých intubácií zablokovanú. 

Leo je bojovník.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ludialudom.sk)

"Musíme však napriek tomu počkať, pokiaľ sa kanyly kompletne zbavíme, kvôli nejakým komplikáciám, ale raz sa jej isto zbavíme. Aj keď sme sa s ňou naučili žiť, predsa len by sme chceli, aby nás neobmedzovala nielen v reči a vydávaní hlasu, ale aj v rehabilitácii," dodala žena, ktorá hlas synčeka doteraz nepočula.

Spomínaná operácia ale priniesla aj iné pozitíva. Za malý zázrak rodina považuje to, že u Lea ustúpili niektoré zdravotné problémy. Chlapček začal reagovať na rehabilitácie, aj keď len veľmi pomaly. "Už nebol len taká handrová bábika, ale začal konečne dvíhať hlavičku, celkovo ju celkom pekne udrží, rozhýbal sa s nožičkami, napríklad na hracej podložke kope ostošesť," opísala o čosi šťastnejšia Martina.

Nádej

To, čo iné mamičky oslavujú v prvých mesiacoch života ich ratolestí, je však pre tú Leovu omnoho hodnotnejšie. "Práve to nám dáva nádej, že sa nervové spojenia začínajú obnovovať, či vytvárajú sa nové spojenia, keďže detský mozog je veľmi plastický a dokáže si takto z časti pomôcť," uviedla.

Leo je bojovník.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ludialudom.sk)

Milujúca mama chce však pre svoje dieťa urobiť ešte viac. Nádej vidí v liečbe kmeňovými bunkami v Mexiku. "Aj vďaka pozitívnym ohlasom mnohých rodičov, ktorých detičky takúto liečbu podstúpili, je tu veľká šanca a nádej na výrazné zlepšenie a napredovanie vo vývoji, nakoľko tieto bunky dokážu, zjednodušene povedané, obnoviť poškodené tkanivo," vysvetlila s tým, že zázračné vyliečenie neočakáva.

"Ale veríme, že ho vďaka tejto liečbe jedného dňa postavíme na nohy, že sa celkovo zlepší jeho vnímanie a kvalita života do budúcna," uzavrela. Leovi môžete podať pomocnú ruku aj vy. Na stránke ludialudom.sk môžete prispieť ľubovoľnou sumou, ktorá maličkému môže pomôcť na ceste k lepšiemu a najmä plnohodnotnejšiemu životu.

Viac o téme: PomocBábätkoLeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu