Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

PRÁVE TERAZ Súd poslal Daňa a Vaského do väzby

Martin Daňo Zobraziť galériu (9)
Martin Daňo (Zdroj: Facebook/Martin Daňo)

BRATISLAVA - Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I dnes vzal do väzby obvinených Martina Daňa a Rudolfa Vaského. Dôvodom je obava, že by mohli pokračovať v trestnej činnosti, povedal novinárom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Proti rozhodnutiu podali obvinení sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

Hovorca doplnil, že sťažnosť proti rozhodnutiu súdu podal aj prokurátor. Okresný súd totiž neakceptoval jeho návrh na väzbu pre Rudolfa Vaského aj z dôvodu hrozby úteku a pre Martina Daňa z dôvodu hrozby úteku a možnosti ovplyvňovania svedkov. Obvinených v prípade zastupujú rovnakí advokáti ako Mariana Kočnera a Pavla Ruska v kauze falšovania zmeniek.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie voči youtuberom Martinovi Daňovi a Rudolfovi Vaskému za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách.

Polícia o tom informovala cez víkend s dodatkom, že v prípade ďalších dvoch čiastkových útokov tohto prečinu bolo voči obvinenému Martinovi Daňovi vznesené obvinenie ako samostatnému páchateľovi a v prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj za prečin podnecovania.

MIMORIADNE Youtuberov Daňa a Vaského zadržala NAKA: Podozrenie z násilnej trestnej činnosti

Obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom počítačovej siete. „Následne vyšetrovateľ spojil na spoločné konanie k tejto trestnej veci aj niektoré ďalšie skutky obvineného M. D. Po piatkovom zadržaní oboch osôb a vykonaní potrebných procesných úkonov spracoval vyšetrovateľ podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby,“ uviedla v sobotu polícia.

Kočnerovi obhajcovia

Daňa v prípade zastupuje Ruskov a Kočnerov obhajca Marek Para. Na súd prišiel po hlavnom pojednávaní v Pezinku, kde sa rozhoduje o zmenkách. Para požiadal, aby ŠTS v Pezinku ukončil v pondelok pojednávanie do 15.00 h, aby sa mohol presunúť na OS Bratislava I v Justičnom paláci. Okrem neho sú prítomní obhajcovia aj Michal Mandzák a Martin Pohovej, ktorí sú rovnako obhajcovia obžalovaných Ruska a Kočnera. 

Martina Daňa obhajuje Marek
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Martina Daňa obhajuje Marek
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vo všeobecnosti je známe, že Daňo propaguje aj firmu Michala Mandzáka, ktorej spravuje aj stránku na internete. Podľa svedka Petra Tótha mal Kočner Daňa pravidelne finančne sponzorovať. Youtuber, ktorý je často agresívny, na oplátku natáčal videá v prospech Kočnera a obhajoval ho aj po tom, ako bol obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Martina Daňa obhajuje Marek
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Daňové podvody 

Návrh na vzatie do väzby bol doručený na OS Bratislava I v sobotu (14. 12.) večer. Sudcovi OS Bratislava I, podľa Trestného poriadku, plynula zákonná lehota 48 hodín do pondelka večera, aby rozhodol o väzobnom návrhu. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie voči Martinovi Daňovi a Rudolfovi Vaskémiu.

Spracoval tiež podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby. Polícia SR o tom informovala v sobotu (14. 12.) na sociálnej sieti. "Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie osobám M. D. a R. V. za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách," uvádza polícia.

Daňovi bolo vznesené aj obvinenie ako samostatnému páchateľovi. "V prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj za prečin podnecovania," podotkla polícia. Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom internetu. Vzhľadom na prebiehajúce úkony sa polícia nemôže vyjadrovať k obsahovej stránke stíhaných skutkov ani k dôvodom navrhovanej väzby.

NAKA oboch obvinených zadržala v piatok (13. 12.). Daňo čelí tiež obvineniu zo spáchania daňového podvodu. Polícia o tom informovala začiatkom decembra. Martin Daňo si mal neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty v celkovej výške 187.822 eur.

Viac o téme: PojednávanieMartin DaňoRudolf Vaský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu