Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Komunikácia v nerozhodnutej a prejednávanej veci medzi advokátom a sudcom je neprípustná

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vzájomné stretávanie sa a komunikácia zástupcov rôznych justičných povolaní medzi sebou a vzájomné spoločenské kontakty nepredstavujú problém, neprípustná je však komunikácia v nerozhodnutej a prejednávanej veci medzi advokátom a sudcom, ktorý o nej rozhoduje. Skonštatovali to na spoločnom stretnutí zástupcovia sudcov, advokátov, prokurátorov a exekútorov.

Tí sa vo štvrtok stretli na pozvanie Slovenskej advokátskej komory (SAK), aby debatovali o smerovaní justície. Stav justície momentálne v spoločnosti rezonuje v dôsledku zverejnenej komunikácie viacnásobne stíhaného Mariana K. so sudcami alebo advokátmi. V prípade, že advokát preberá so sudcom prejednávaný prípad, zástupcovia právnych profesií považujú za normálne vylúčenie sudcu z takéhoto rozhodovania. „Bežné kolegiálne stretnutia odborníkov z rôznych právnych oblastí naopak považujeme za priestor na vytváranie odbornej verejnej mienky a samoregulácie,“ uvádzajú.

Zástupcovia Súdnej rady SR, SlAK, Etickej komisie prokuratúry a Slovenskej komory exekútorov tiež v súvislosti s medializoavnými informáciami skonštatovali, že napriek publikovaným zlyhaniam jednotlivcov, väčšina ľudí v právnických profesiách dennodenne vykonáva svoje povolanie a poslanie vo vernosti hodnotám, ktoré sú spojené s týmto profesným stavom.

„Zabúda sa na tisícky poctivých právnikov, ktorí neberú svoju prácu ako zamestnanie, ale ako povolanie a nikdy sa nespreneverili právnym ani morálnym zásadám svojej profesie. Naopak pri zlyhaniach jednotlivcov musíme jasne povedať, že takéto konanie je pre nás neprijateľné a konkrétny jednotlivec musí byť potrestaný,“ uviedol prezident Slovenskej Komory exekútorov Miroslav Paller.

Predseda SAK Tomáš Borec zase zdôraznil, že ak advokátsky stav apeluje na dodržiavanie etických pravidiel v justícii, musia byť tie isté nároky uplatňované smerom do vlastných radov. Zároveň potvrdil, že komora v poslednom období začala potrebné konania vo vzťahu k viacerým advokátom. Je totiž podľa neho v záujme celej advokácie a právneho systému, vymedziť sa voči takýmto konaniam, a to vo všetkých zložkách justície. Pokiaľ ide o súčasné predpisy, ktoré upravujú podmienky výkonu právnických profesií, tie sú podľa zúčastnených zástupcov postačujúce. Dodali, že viac ako ich zmena je potrebné ich dôsledné uplatňovanie.

Viac o téme: JustíciaKomunikáciaAdvokátSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu