Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Komárno prepisuje rekordy: Ako prvé mesto príde s dlhoočakávanou novinkou, a to hneď zadarmo

Komárno bude s MHD zadarmo prvotinou na Slovensku Zobraziť galériu (2)
Komárno bude s MHD zadarmo prvotinou na Slovensku (Zdroj: TASR - Milan Drozd, Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

KOMÁRNO - V meste na juhu Slovenska zažijú občania skutočnú premiéru. Doteraz sa o tom len teoretizovalo, no Komárno s tým prichádza rovno do praxe. Reč je o mestskej hromadnej doprave zadarmo. V meste ju už schválili poslanci v zastupiteľstve.

Informoval o tom komárňanský regionálny týždenník Delta. Komárno sa tak zaradí medzi prvé mestá na Slovensku, ktoré budú poskytovať takúto prepravu zadarmo. Mestské zastupiteľstvo o tom rozhodlo minulý týždeň. Jej spustenie však ešte závisí od toho, kedy bude verejné obstarávanie na prevádzku takejto formy prepravy dokončené a kedy dôjde k podpísaniu zmluvy s úspešným uchádzačom.

Dôvod prečo mesto k tejto alternatíve pristúpilo, je prostý - nízky predaj lístkov. Príjem z nich v minulom roku predstavoval necelých 40-tisíc eur. Chod dopravy však predstavuje oveľa viac a konkrétne 269-tisíc eur. Mesto tak muselo zvyšných 230-tisíc eur doplácať. Ak sa do toho prirátajú nové autobusy, zvyšenie miezd pre vodičov, tak sa cena hravo vyšplha aj na 300-tisíc eur.

Komárno prepisuje rekordy: Ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Lístky prevádzku nepokryli

„Budeme prvé mesto, ktoré na Slovensku poskytuje svojim obyvateľom bezplatnú verejnú dopravu. Príklady sú v Maďarsku a Holandsku. Príjmy z cestovných lístkov pokrývajú iba 10 percent zo sumy vynaloženej na verejnú dopravu v Komárne, takže pre mestskú pokladnicu nie je zavedenie bezplatného cestovného veľkým problémom. Zároveň tým môžeme zabezpečiť, aby sa vôbec neznížil počet cestujúcich, aby oveľa viac autobusov jazdilo a nechali svoje auto doma, čo zlepšuje životné prostredie. Okrem toho tiež pomáhame znevýhodneným. Verím, že urobíme vzorové rozhodnutia a pôjdeme správnym smerom,“ povedal pre týždenník primátor mesta Béla Keszegh.

Návrh prešiel bez komplikácií

V hlasovaní ani nebolo potrebné presviedčať poslancov a návrh bol prijatý takmer 19 hlasmi, teda skoro bez rozpravy. V návrhu sa tiež hovorí o novej, verejnej súťaži, ktorá prebehne v kontexte prevádzky mestských autobusov. Víťaz tendra musí zabezpečiť jeden až dva väčšie autobusy, ktoré nesmú byť staršie ako 16 rokov. Prevádzkovateľovi sa namiesto 5-ročnej pridelí 10-ročná zmluva na služby MHD. Je pravdepodobné, že doprava začne od prvej polovice budúceho roka, teda po dobe, kedy prebehne verejné obstarávanie a podpíše sa zmluva s prevádzkovateľom.

Viac o téme: KomárnoMHD zadarmo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu