Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ceny nehnuteľností trhajú na Slovensku rekordy! Sú najdrahšie v histórii

Ceny bytov idú nahor Zobraziť galériu (4)
Ceny bytov idú nahor (Zdroj: TASR - Jozef Poliak, Oliver Ondráš, Gettyimages.com)

BRATISLAVA – Priemerná cena bývania vzrástla v 3. štvrťroku 2019 oproti tomu predchádzajúcemu najvýraznejšie za posledné tri roky. Aktuálny zrýchlený medziročný rast o 9,7 % je do určitej miery ovplyvnený bázickým efektom mierneho poklesu priemernej ceny bývania medzi štvrťrokmi pred rokom.

Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS). Analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) skonštatovali, že sa zrýchlil rast priemerných cien domov aj bytov. Ceny bývania rástli aj vo väčšine regiónov. Priemerná cena bývania v 3. štvrťroku 2019 vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 47 eur za štvorcový meter (m2) na 1603 eur za m2. Znamená to rast oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 3 % a medziročne o 9,7 %. K celkovej medziročnej zmene priemernej ceny bývania prispel najmä medziročný rast cien bytov.

Ceny nehnuteľností trhajú na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NARKS, NBS)

V prípade bytov sa priemerná cena v 3. kvartáli zvýšila o 49 eur za m2 na 1898 eur za m2. "Medzi štvrťrokmi vzrástla o 2,7 % a na medziročnej báze o 10,2 %," vyčíslili analytici v komentári. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa podľa nich najviac zvýšila priemerná ponuková cena priestrannejších päťizbových bytov, a to o 5,6 %. Najmenej vzrástla priemerná cena štvorizbových bytov, konkrétne o 1,5 %.

Hore išli aj domy

Vzrástla aj priemerná cena domov, a to o 42 eur za m2 na 1247 eur za m2 pri rastúcej priemernej cene štandardných rodinných domov aj priemernej cene priestranných rodinných víl. "Oproti predchádzajúcemu štvrťroku vzrástla priemerná cena rodinných domov o 3,5 % a na medziročnej báze o 6,5 %," priblížili analytici.

Ceny bytov za posledné roky
Zobraziť galériu (4)
Ceny bytov za posledné roky  (Zdroj: NBS)

Z regionálneho pohľadu dominuje priemerná cena bývania v Bratislavskom kraji. Tá je v porovnaní s ostatnými krajmi aj viac ako dvojnásobná. Vo väčšine krajov bola v 3. štvrťroku priemerná cena bývania nad úrovňou 1000 eur za m2. Medzi štvrťrokmi pritom najviac vzrástla priemerná cena bývania v Žilinskom kraji, ale výrazne rástla aj v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. V troch krajoch poklesla. Medziročne najviac stúpla v Žilinskom a najmenej v Trnavskom kraji. Vo väčšine slovenských krajov bol v 3. kvartáli zaznamenaný dvojciferný medziročný rast priemernej ceny bytov. Priemerná cena domov rástla medziročne najvýraznejšie v Žilinskom kraji.

Vysoké ceny ohrozujú dostupnosť

Analytici upozorňujú, že výraznejšie rastúca cena bývania ako je rast príjmov domácností negatívne vplýva na vývoj dostupnosti bývania. Celková dostupnosť bývania sa v treťom štvrťroku vzhľadom na doterajšiu históriu vo väčšine krajov zhoršila. Vývoj dostupnosti bývania v bytoch je zároveň v jednotlivých krajoch už viac rokov menej priaznivý ako v prípade celkovej dostupnosti bývania.

Hodnotenie vývoja ceny bývania od roku 2006
Zobraziť galériu (4)
Hodnotenie vývoja ceny bývania od roku 2006  (Zdroj: NBS)

"Kompozitné indexy na hodnotenie vývoja priemernej ceny bývania i priemernej ceny bytov sa aj v treťom štvrťroku 2019 nachádzajú v pásme vzostupu, s mierne rastúcim trendom. Prispel k tomu hlavne výraznejší rast cien bývania vo vzťahu k disponibilnému príjmu domácností," skonštatovali analytici.

Rast cien bude pokračovať

Aktivity na slovenskom trhu s bývaním sú podľa nich stále ovplyvňované najmä nedostatočnou ponukou cenovo dostupných bytov, ale aj relatívne lacnými úvermi na bývanie. Dopyt po bývaní by mal pritom pretrvávať aj v nasledujúcich štvrťrokoch. Jeho uspokojovanie bude do značnej miery závislé od dostupnosti úverových prostriedkov na obstaranie bývania. Analytici podotkli, že v nasledujúcich štvrťrokoch možno očakávať ďalší, ale pravdepodobne miernejší, rast priemernej ceny bývania.

Viac o téme: CenyBývanie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu