Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Regulácia úverovania zo strany NBS je potrebná, tvrdí analytik: Prichádza však rýchlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zmeny podmienok pri úveroch zo strany Národnej banky Slovenska (NBS) prinášajú pre spotrebiteľov pozitíva aj negatíva. Podľa analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika je ďalšia regulácia potrebná, prichádza však rýchlo a ľudia nebudú mať šancu pripraviť sa na zmeny napríklad dlhodobým sporením.

Po novom sa zmenia pravidlá pre limit DSTI, teda maximálny podiel splátky na príjme klienta. Na Slovensku bol doteraz tento limit na úrovni 80 %, po novom bude 60 % a budú platiť výnimky pre mladých do 35 rokov. "Vzhľadom na extrémne rýchle zadlžovanie sa Slovákov pre historicky najnižšie úrokové sadzby úverov na bývanie je regulácia zo strany NBS potrebná. Na trhu sme svedkami toho, že vysoký dopyt naráža na obmedzenú ponuku bytov vo väčších mestách a zvyšuje ceny. Vďaka nízkym sadzbám však tisíce ľudí nemajú problém prefinancovať rekordne drahé nehnuteľnosti, čím dopyt nepoľavuje a opäť tlačí na cenový rast," konštatuje Búlik s tým, že ide o cenovú špirálu, ktorá zbytočne nafukuje realitnú bublinu a cenová regulácia by tempo jej nafukovania mohla pribrzdiť.

Zmeny od 1. januára 2020 zabránia podľa analytika dofinancovaniu 80 % hypotéky spotrebným úverom, čo je v súčasnosti bežná prax. "Očakávam, že vzrastie dofinancovanie hypotéky stavebným úverom alebo medziúverom, čo je pozitívna zmena. Na rozdiel od spotrebných úverov s maximálne osemročnou splatnosťou majú tieto úvery splatnosť 20 – 25 rokov, čo výrazne znižuje mesačnú splátku a riziko nesplácania pri najbližšej kríze. Zároveň si ľudia s úverom môžu priebežne vytvárať rezervy na horšie obdobie," vysvetľuje Búlik.

Mínusom novej regulácie je to, že prichádza príliš rýchlo a nedáva šancu spotrebiteľom pripraviť sa napríklad dlhodobým sporením. "Keďže sa vyžaduje vyšší príjem a bude sa posudzovať priemer príjmu za posledných 6 mesiacov, budeme svedkami umelého, špekulatívneho zvyšovania príjmov," očakáva Búlik.

V závere tohto roka tak pravdepodobne zosilnie medzi bankami boj o klienta, ale aj snahy ľudí získať úver za starých podmienok. "Budeme svedkami naháňačky po úveroch a rekordného mesiaca v objeme nových hypoték. Očakávam zvýšený záujem o schválenie hypotéky bez špecifikovanej nehnuteľnosti," predpokladá Búlik.

Čo bude podľa neho najhorším následkom zmeny?

Najhorším následkom zmeny regulácie kroku bude podľa neho posilnený rast cien nehnuteľností a rast cien prenájmov. "Doteraz každé sprísnenie podmienok spôsobilo tento efekt a ani v tomto prípade neočakávam iný vývoj. Vyšší dopyt sa prejaví posilnením rastovej cenovej špirály, čo nepomáha nikomu na trhu a zvyšuje náklady všetkým záujemcom o bývanie," dodal Búlik.

NBS však uviedla, že doterajšie opatrenia, ktoré prijala, podľa nej prispeli najmä k zmierneniu strát bánk v prípade krízy, ale aj k stabilizácii trhu. Z hľadiska dosahov na trh úverovania bude podľa riaditeľa odboru dohľadu na makroúrovni v NBS Mareka Ličáka vplyv na trh úverovania mierny. "Významne sa však zníži rizikovosť nových úverov, čím sa podľa NBS zvýši odolnosť domácností v čase krízy," priblížil Ličák. Nový limit môže podľa jeho slov zmierniť aj rastúce nerovnováhy na trhu nehnuteľností. "Bude to mať pozitívny dosah na finančnú stabilitu a klientov," dodal Ličák.

Viac o téme: úveryAnalytikNárodná banka SlovenskaMarián Búlik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu