Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladí začali chodiť voliť: Ich účasť v eurovoľbách bola rekordná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Celková volebná účasť v májových voľbách do Európskeho parlamentu bola najvyššia od roku 1994. Volilo tiež rekordne veľa mladých ľudí do 25 rokov. Rozhodnutie ísť voliť ovplyvnil aj brexit. Vyplýva to z výsledkov komplexného povolebného prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky prezentovali vo štvrtok v Bratislave.

Tlačová atašé Kancelárie Európskeho parlamentu Ivana Janíková Stavrovská upriamila okrem volebnej účasti, ktorá dosiahla celkovo 50,6 percenta, a rekordnej účasti mladých pozornosť na fakt, že väčšina voličov sa nerozhodovala na poslednú chvíľu, ale aj na percento ľudí, ktorí si myslia, že ich hlas v Európskej únii (EÚ) zaváži. V prieskume s týmto tvrdením súhlasilo 56 percent opýtaných celkovo a 61 percent Slovákov.

Sociologička Oľga Gyárfášová nazvala tohtoročné voľby prelomovými. "Zvrátil sa trend klesajúcej účasti," uviedla ako hlavný dôvod. Pozitívne hodnotí tiež fakt, že sa volieb zúčastnilo viac mladých ľudí a posilnenie proeurópskych frakcií. Podľa výsledkov Eurobarometra stúpol počet mladých v kategórii do 25 rokov v porovnaní s rokom 2015 v celej EÚ o 14 percentuálnych bodov, na Slovensku o 4 body. Účasť občanov vo vekovej kategórii 25 - 39 rokov vzrástla na úrovni EÚ o 12 a na Slovensku o desať percentuálnych bodov.

Kampaň a voľby boli podľa sociologičky oveľa "prítomnejšie". Na Slovensku boli v nej zahrnuté aj nové formy, voličov oslovovali napríklad prostredníctvom influencerov či videí na sociálnych sieťach. Brexit ovplyvnil rozhodnutie ísť voliť u 22 percent európskych voličov, na Slovensku zarezonoval u 27 percent opýtaných. "Neúspešný, neľahký proces odchodu, ktorý v konečnom dôsledku Spojené kráľovstvo oslabuje, mohol mobilizovať v krajinách ľudí ísť voliť," myslí si aj politológ Jozef Lenč. Zasiahnúť mohol podľa neho hlavne takých voličov, ktorí chceli zabrániť výhre strán, ktoré presadzujú alebo v minulosti presadzovali odchod z EÚ.

Témy, ktoré dominovali u voličov EÚ celkovo, boli najmä hospodárstvo a rast, boj proti klimatickým zmenám a ochrana životného prostredia, presadzovanie ľudských práv a demokracie. Slováci považovali za výrazné témy tiež spôsob, akým by mala EÚ fungovať, sociálnu ochranu v EÚ a ochranu a bezpečnosť potravín. Prieskum realizovali v júni 2019 prostredníctvom osobných rozhovorov na vzorke vyše 27 tisíc respondentov, z toho približne tisíc respondentov bolo Slovákov.

Viac o téme: RekordVoľbyMladí ľudiaEurobarometer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu