Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najlepší výsledok prieskumu od roku 2014: Občania EÚ pozitívne vnímajú úniu vo všetkých oblastiach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB / European Commission)

BRUSEL - Nový prieskum Eurobarometra naznačil výrazný nárast pozitívneho vnímania Európskej únie jej občanmi vo všetkých oblastiach, od hospodárstva až po stav demokracie. Prieskum bol zverejnený v pondelok.

Európska komisia (EK) upozornila, že ide o najlepšie výsledky od prieskumu Eurobarometra z júna 2014, ktorý bol vykonaný ešte pred nástupom súčasnej dosluhujúcej komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

Nový prieskum Eurobarometra sa uskutočnil v období od 7. júna do 1. júla 2019 v 28 krajinách EÚ a piatich kandidátskych krajinách. Medzi jeho kľúčové zistenia patrí rekordná podpora pre euro a skutočnosť, že zmena klímy je po migrácii druhým najdôležitejším problémom na úrovni EÚ.

Dôvera občanov v EÚ dosiahla najvyššiu úroveň od roku 2014 a zostáva nad úrovňou dôvery v národné vlády alebo parlamenty. Dôvera v EÚ sa zvýšila v 20 členských štátoch, s najvyššou úrovňou v Litve (72 %), Dánsku (68 %) a Estónsku (60 %). Viac ako polovica respondentov "má tendenciu dôverovať" EÚ v Luxembursku (59 %), Fínsku (58 %), Portugalsku (57 %), na Malte a vo Švédsku (56 %), v Bulharsku a Maďarsku (55 %), Írsku, Poľsku, Holandsku a na Cypre (54 %), Rumunsku a Rakúsku (52 %) a v Lotyšsku a Belgicku (51 %).

Od posledného prieskumu Eurobarometra (jeseň 2018) sa podiel respondentov s pozitívnym vnímaním EÚ (45 %) zvýšil v 23 členských štátoch EÚ. Zhruba 37 percent respondentov (nárast o jedno percento v porovnaní s jeseňou 2018) vníma EÚ neutrálne. Menej ako pätina Európanov (17 %) má o Únii negatívny obraz, čo predstavuje pokles o tri percentuálne body voči jeseni 2018; ide o najnižšie percento za posledných desať rokov.

Optimistickí Európania

Väčšina Európanov je optimistická, pokiaľ ide o budúcnosť EÚ (61 %), zatiaľ čo 34 percent má pesimistický názor. Optimizmus je najvyšší v Írsku (85 %), Dánsku (79 %), Litve (76 %) a Poľsku (74 %). Najnižší optimizmus prejavili občania Spojeného kráľovstva (47 %) a Francúzska (50 %).

Prieskum rovnako naznačil, že 55 % Európanov je spokojných s fungovaním demokracie v EÚ, čo predstavuje najvyššie skóre od jesene 2004. Počet ľudí, ktorí nie sú so stavom demokracie spokojní, sa znížil o päť percentuálnych bodov na 36 %. V celej EÚ je podpora eura stabilná na 62 percentách. V krajinách eurozóny podpora občanov pre euro dosiahla nový rekord - 76 %, čo je nárast o 9 % od jari 2014.

Prevládajú pozitívne názory aj na situáciu národných ekonomík, keď 49 % opýtaných považuje situáciu za dobrú a 47 % ju považuje za zlú. Krajiny s najvyšším skóre sú Luxembursko (94 %), Dánsko (91 %) a Holandsko (90 %). Najnižšie percento pozitívnych názorov na ekonomiku je v Grécku (7 %), Chorvátsku a Bulharsku (20 %), Taliansku (22 %), Španielsku (26 %) a vo Francúzsku (29 %).

Podpora voľného pohybu, migrácia stále hlavným problémom

Vo všetkých 28 členských štátoch si viac ako polovica respondentov myslí, že sú občanmi EÚ. Veľká väčšina Európanov tiež podporuje princíp voľného pohybu občanov EÚ. 

Migrácia zostáva hlavným problémom občanov na úrovni EÚ - v tomto zmysle sa vyjadrilo 34 % respondentov. Nasledujú zmena klímy, hospodárska situácia, stav verejných financií členských štátov, terorizmus a životné prostredie ako celok. Na siedmu priečku sa zaradila nezamestnanosť, s ktorou sú spojené aj javy ako rastúce ceny a inflácia či zvyšovanie životných nákladov.

Viac o téme: VnímanieEurobarometerEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu