Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po tragickom príbehu labutej rodinky ďalšia smutná správa: VIDEO Obra z Draždiaku už neuvidíte

Sumca sa niektorí báli, iní ho obdivovali. Zobraziť galériu (2)
Sumca sa niektorí báli, iní ho obdivovali. (Zdroj: Reprofoto:facebook-Petržalka/L.Z.)

BRATISLAVA - Príbeh labutej rodinky zo Štrkoveckého jazera sledovalo celé Slovensko. Napriek snahe mnohých napokon skončil tragicky. Pohľadom na kŕdeľ mláďat v sprievode ich rodičov sa už nik nepokochá. Už po pár dňoch však prichádza smutná správa z ďalšieho bratislavského jazera Draždiak.

Prečítajte si viac: Smutná správa zo Štrkoveckého jazera: Príbeh, ktorý sledovalo celé Slovensko, končí tragicky

Niektorí sa ho obávali a označovali ho za príšeru, iní naopak obdivovali jeho krásu. Približne 2,5-metrový sumec bol súčasťou jazera Veľký Draždiak v Petržalke dlhé desaťročia. Ako informoval portál Bratislava24.sk v piatok ho našli uhynutého.

Diskusie o zdravotnom stave rybieho krásavca sa objavili po tom, ako na sociálnej sieti zverejnili videá, na ktorých je sumec až príliš prítulný a pláva blízko brehu. Správanie bolo podľa odborníkov neprirodzené. Žiaľ, nemýlili sa. Obor z Draždiaku nebol v poriadku.

Pod jeho zdravotné problémy sa nemala podpísať len staroba a choroba, ale aj poranenie. Portál uvádza, že rybári odhadli vek sumca na 50 rokov, vážiť mal až 90 kilogramov. 

Sumec je pre vodné plochy prínosom

Časť verejnosti mala z rybieho giganta, ktorý obýval vody obľúbeného bratislavského jazera, poriadny strach. Prezident Slovenského rybárskeho zväzu Emanuel Seemann preto na sociálnej sieti vysvetlil, že sumec je pre človeka nebezpečný iba v období rozmnožovania sa, kedy si stráži svoje hniezdo a teritórium. 

"K rozmnožovaniu dochádza najčastejšie na jar a začiatkom leta, keď sa voda oteplí na 20-22 stupňov. Určite netreba vyvolávať paniku a podnikať razantné kroky, akým je vylovenie sumca z jazera. Momentálne ľuďom nič nehrozí,“ ubezpečil ešte v auguste.

„Treba povedať, že sumec je pre vodné plochy veľkým prínosom. Je to tzv. čistič, pretože filtruje bahno, aby z neho dostal mikroorganizmy a takisto likviduje uhynuté alebo choré ryby,“ doplnil.

Viac o téme: SumecPetržalkaDraždiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu