Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sudca zverejnil časť uznesenia o Jankovskej: Podozrenia zo špinavej práce pre Kočnera, služby za úplatky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko zverejnil časť uznesenia o začatí stíhania vo veci, v ktorej boli vydané mobilné telefóny niektorými sudcami, či štátnou tajomníčkou. Vyplýva z neho aj to, že Monika Jankovská je podozrivá z brania úplatkov za vybavovanie rozsudkov pre Mariana Kočnera.

Prečítajte si aj: NAKA nezhabala telefón len Jankovskej: O mobil prišla aj asistentka smeráckeho poslanca

Pri zaisťovacej akcii vzali policajti z Národnej kriminálnej agentúry mobily Monike Jankovskej, svoje telefóny odovzdala aj jej sestra, ktorá je sudkyňou a ďalší sudcovia a prokurátor. O svoje mobily mali prísť aj asistentka poslanca Národnej rady za stranu Smer a právnička, ktorá pôsobila ako správkyňa konkurznej podstaty v kauzách spájaných s Kočnerom. Ide o právničku Evu Timár Myjavcovú a asistentku Darinu Lenártovú.

Jankovská sa vzdala funkcie štátnej tajomníčky.
Zobraziť galériu (4)
Jankovská sa vzdala funkcie štátnej tajomníčky.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nebolo ale konkrétne známe, prečo telefóny sudcov a štátnej tajomníčky skončili v rukách NAKA. Až doteraz. Šamko časť uznesenia zverejnil na svojom portáli Právne listy. Aj napriek tomu, že Jankovská nie je v uznesení priamo menovaná, keďže ide o trestné stíhanie vo veci, podľa Denníka N z kontextu vyplýva, koho má vyšetrovateľ a prokurátor na mysli. Je totiž známe, že mobil vzali práve vtedajšej štátnej tajomníčke.

Zaistili aj počítač

Novinkou je, že okrem mobilov zaistili policajti aj služobný počítač niektorého z prokurátorov alebo sudcov. Šokujúce sú však ďalšie podrobnosti. Polícia má totiž sudcov a dnes už bývalú štátnu tajomníčku podozrievať z brania úplatkov a zneužívania právomocí verejného činiteľa. 

„Bliž­šie nes­to­tož­ne­ná za­mes­tnan­ky­ňa mi­nis­ter­stva spra­vod­li­vos­ti, naj­nes­kôr od sep­tem­bra ro­ku 2017 mi­ni­mál­ne do má­ja ro­ku 2018, v Bra­tis­la­ve a na iných ne­zis­te­ných mies­tach, na zá­kla­de po­ky­nov do­po­siaľ nes­to­tož­ne­né­ho pá­cha­te­ľa ne­zá­kon­ne ov­plyv­ňo­va­la vý­sled­ky súd­nych ko­na­ní na Ok­res­nom sú­de Bra­tis­la­va V, a to u bliž­šie ne­zis­te­né­ho zá­kon­né­ho sud­cu Ok­res­né­ho sú­du Bra­tis­la­va V, kto­rý nás­led­ne pod­ľa jej po­ky­nov roz­ho­dol v zá­uj­me pá­cha­te­ľa ako jed­nej zo strán ko­na­nia bez oh­ľa­du na skut­ko­vý a zá­kon­ný stav ve­ci,“ píše sa v uznesení. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (4)
Marian Kočner  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa spomínaného denníka je zrejmé, že ide v tomto prípade o kauzu zmenky. Doposiaľ nestotožnený páchateľ je v Marian Kočner. 

Prečítajte si aj: Kočner má v Leopoldove spojenca: Jeho právnik dostal interný dokument! Prísnejší režim

Podplácanie sudcov

Časť uznesenia, ktoré má tri skutky, hovorí aj o tom, že polícia podozrieva bližšie nestotožnených sudcov, "naj­mä na Ok­res­nom sú­de Bra­tis­la­va I a na Naj­vyš­šom sú­de Slo­ven­skej re­pub­li­ky".

Na základe pokynov Kočnera odovzdaných prostredníctvom bližšie nestotožnenej osoby, ktorá vystupuje ako sudca Okresného súdu Bratislava I, mali sudcovia rozhodovať v súdnych konaniach v záujme a v prospech páchateľa a v prospech iných ním určených osôb. "A to bez oh­ľa­du na zis­te­ný skut­ko­vý a práv­ny stav tých­to súd­nych ve­cí," píše sa ďalej v uznesení.

Sudca zverejnil časť uznesenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rôznym spôsobom sa na tomto konaní mali podieľať "aj bliž­šie nes­to­tož­ne­né oso­by pô­so­bia­ce mi­mo jus­tič­ných or­gá­nov." Za protiprávnu činnosť pritom mali sudcovia aj spomínané iné osoby žiadať a prijímať úplatky vo forme finančnej hotovosti alebo iných výhod. 

Šamkova kritika

Šamko na svojom portáli okrem zverejnenia časti uznesenia tiež uvádza, že "ob­sah vy­da­né­ho uzne­se­nia o za­ča­tí tres­tné­ho stí­ha­nia, z for­mál­ne­ho hľa­dis­ka, za­uj­me tým, že vzbu­dzu­je po­chyb­nos­ti o svo­jej zá­kon­nos­ti."

Prečítajte si aj: Chorá mama, zúfalá rodina a pokazená dovolenka: Jankovská v justícii ostáva, stavia sa do role obete

Ako vysvetlil Šamko, neob­sa­hu­je nič konkrét­ne, skut­ky nie sú kon­kre­ti­zo­va­né s uve­de­ním mies­ta, ča­su, prí­pad­ne iných okolnos­tí, za akých k nim doš­lo. Sudca teda vyzdvihol, že uznesenie o začatí trestného stíhania neobsahuje potrebné náležitosti. Označil ho ako právnu katastrofu.

"Uz­ne­se­nie neob­sa­hu­je žiad­ny kon­krét­ny sku­tok, ale vy­ka­zu­je skôr pr­vky po­li­caj­né­ho štá­tu," vyjadril sa s tým, že sna­ha po­lí­cie vy­šet­ro­vať prí­pad­né po­doz­re­nia z ko­rup­cie je chvá­ly­hod­ná, av­šak nie je mož­né pri­pus­tiť, aby po­lí­cia re­zig­no­va­la na zá­kon­ný pos­tup a „po­dlie­za­la lat­ku zá­kon­nos­ti“ len z dô­vo­du, že ide o me­diál­ne zná­mu vec.

S kritikou však nesúhlasia viacerí policajti a prokurátori. Upozornil na to Denník N. „Ja som z uznesenia pochopil, čo vyšetrovateľ vyšetrovať chce a ide,“ povedal napríklad prokurátor z Krajskej prokuratúry v Žiline Matúš Harkabus. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu