Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záchranári neustále v pohotovosti: V Tatrách a v Slovenskom raji pomáhali turistom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ATE stredisko Nitra AIR)

VYSOKÉ TATRY – Horská záchranná služba (HZS) pomáhala v utorok viacerým turistom vo Vysokých Tatrách aj v Slovenskom raji. Na internetovej stránke informovala o tom, že v ranných hodinách horských záchranárov požiadali o pomoc zo Sliezskeho domu, kde sa pri páde z bicykla na prístupovej ceste zranil 70-ročný cyklista.

„Pacient utrpel mnohopočetné poranenia po celom tele. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a požiadali o súčinnosť posádku rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), ktorá pacienta následne transportovala do popradskej nemocnice na ďalšie vyšetrenia,“ uvádza HZS. 

V blízkosti horskej chaty na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu sa zranil ďalší slovenský turista, ktorý si pri páde privodil hlbokú tržnú ranu v oblasti predkolenia. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho transportovali do Starého Smokovca. Tam ho odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice.

Posádka záchranárskeho vrtuľníka zase vzlietla krátko popoludní zo svojej základne v Poprade a smerovala k Dračiemu plesu. Tam po približne desaťmetrovom páde utrpel 24-ročný poľský lezec poranenie hornej končatiny.

„Záchranári na jeho evakuáciu z exponovaného terénu použili špeciálnu záchrannú činnosť – palubný navijak. Počas medzipristátia mu lekár zranenie ošetril, podal liečbu a preložil ho na palubu vrtuľníka. Ten ho následne transportoval na ďalšie vyšetrenie do nemocnice v Poprade,“ informovala o tom hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

V obedňajších hodinách privolali horských záchranárov na pomoc k slovenskej turistke, ktorá si pri páde v rokline Piecky v Slovenskom raji privodila poranenie kolena. „Záchranári poskytli 41-ročnej pacientke neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju pomocou nosidiel a terénneho vozidla transportovali do nemocnice na ďalšie vyšetrenia,“ dodáva HZS na svojej stránke. 

Viac o téme: TuristiZáchranná službaVysoké TatrySlovenský raj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu