Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zranená Češka a stratený turista: Horskí záchranári boli v akcii aj počas sviatku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/HZS)

TERCHOVÁ - Poranenie nohy utrpela vo štvrtok počas túry po červenom turistickom chodníku v Hromovom sedle v Malej Fatre česká turistka. Žene, ktorá následkom zranenia nedokázala samostatne pokračovať, pomáhali horskí záchranári.

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) turistke poskytli neodkladnú prvú pomoc a po ošetrení ju pomocou rakúskeho vozíka transportovali k vrcholovej stanici kabínkovej lanovky, ktorou bola zvezená do Vrátnej. "Štyridsaťdeväťročná žena tu bola odovzdaná privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci na prevoz do nemocničného zariadenia," informovala HZS na svojej internetovej stránke. Na záchrannej akcii sa zúčastnili štyria profesionálni a jeden dobrovoľný záchranár HZS. 

V oblasti Bielych skál v Malej Fatre sa stratil slovenský turista

Slovenský turista sa vo štvrtok popoludní stratil v blízkosti Bielych skál v Malej Fatre. Pomáhali mu horskí záchranári na základe tiesňového volania turistov, ktorí v lokalite počuli opakované volanie o pomoc. 

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) lokalizovali 30-ročného turistu, ktorý sa nachádzal mimo turisticky vyznačeného chodníka v Sučianskej doline. Muž stratil orientáciu v teréne po tom, čo chcel z lokality Bielych skál zostúpiť neznačeným chodníkom a pomoc si nedokázal privolať, pretože sa mu vybil mobilný telefón.

"Po príchode záchranárov bol dehydrovaný, mierne vyčerpaný, ale po poskytnutí prvej pomoci bol schopný samostatne zostúpiť v sprievode záchranárov do ústia doliny. Odtiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne," informovala HZS na svojej internetovej stránke. 

Po páde v Žiarskej doline utrpel cyklista viaceré zranenia

Mnohopočetné odreniny, poranenie hlavy a lakťa utrpel vo štvrtok podvečer v Žiarskej doline pri páde z bicykla 31-ročný muž. Cyklistovi, ktorý nakrátko upadol i do bezvedomia, pomáhali horskí záchranári z Oblastného strediska Západné Tatry. 

"Horskí záchranári mužovi poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie, založili fixačný golier a po nabalení do vákuového matraca ho transportovali k domu Horskej záchrannej služby (HZS). Zraneného cyklistu slovenskej národnosti tu odovzdali posádke rýchlej zdravotnej pomoci na prevoz do nemocnice," informovala HZS na svojej internetovej stránke. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu