Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO drzého policajta trhajúceho slúchadlá: Pobúrená verejnosť, skutočnosť je však úplne iná

Celé video bolo v skutočnosti súčasťou kampane Zobraziť galériu (4)
Celé video bolo v skutočnosti súčasťou kampane (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom, Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Nachytali ich na hruškách! Na sociálnych sieťach kolovalo video, v ktorom vystupuje policajt, karhajúci chodkyňu. Tá podľa jeho slov z prvotného video prešla mimo prechodu pre chodcov so slúchadlami v ušiach. To, čo potom so slúchadlami urobil policajt by nahnevalo nejedného človeka, no skutočnosť je úplne iná.

Video, ktoré u diskutujúcich vyvolalo poriadne vášne sa šírili sociálnou sieťou Facebook pomerne rýchlo. Ocitlo sa aj na populárnej stránke Nekŕmte nás odpadom, ktorá často upozorňuje na podobne prípady. V tomto prípade však išlo o zinscenované video.

"Môžete mi tie slúchadlá vrátiť naspäť?" pýta sa vo videu rozčúlená chodkyňa, ktorá bola zastavená policajnou hliadkou, pričom ju policajt upozorňuje na to, že ich mala v ušiach, keď prešla cez vozovku mimo prechodu pre chodcov.

Následne sa chodkyne pýta či má prehľad koľko bolo tento rok na cestách usmrtených chodcov v dôsledku počúvania hudby cez slúchadlá. Tá mu na oplátku ešte vytkla jeden nedostatok. "A kde máte menovku ako policajt?" pýta sa opäť rozhorčená žena vo videu. Následne skonštatuje, že natočené video pošle do médií. V tom momente je policajt zachytený práve vo chvíli, keď slúchadlá roztrhal.

Vášne u diskutujúcich

Video u mnohých vyvolalo pohoršenie a pozastavovali sa hlavne nad správaním sa policajného príslušníka. "Zachoval sa absolútne neprofesionálne. Pošlite toto video na inšpekciu," píše sa v jednom z komentárov.

VIDEO drzého policajta trhajúceho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Iní zase nemali pochopenie pre správanie policajta. "Jak si toto môže dovoliť verejný činiteľ? To je hanba. Policajt by mal ísť príkladom a vždy zachovať chladnú hlavu," skonštatoval ďalší z diskutujúcich.

VIDEO drzého policajta trhajúceho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Karta sa obrátila

Celú kauzu tento piatok na sociálnej sieti uzatvorila samotná polícia cez svoju stránku na Facebooku. Ukázalo sa, že video je tendenčne natočené a zinscenované v rámci kampane polície. "Samozrejme, tak ako ste videli na videu sa nemôže správať policajt k občanovi," priznáva v úvode vysvetľujúceho videa policajt, ktorý už menovkou disponuje. Pokračuje tým, že používanie slúchadiel počas prechádzania cez cestu môže byť životu nebezpečné.

"Video je súčasťou kampane, ktorou chceme upozorniť, že chodci sú nielen najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, ale aj často robia také chyby, ktoré ich stoja život. Aj oni dokážu spôsobiť dopravnú nehodu. Počúvanie hudby cez slúchadlá výrazne ovplyvňuje vnímanie okolitej situácie. Takýto chodec môže prehliadnuť električku, rútiace sa auto cestného piráta, ponáhľajúcu sa sanitku a čokoľvek iné," upozorňuje polícia.

Čísla hovoria jasne

Ako dôkaz zároveň polícia zverejnila štatistiky, podľa ktorých došlo k viacerým takýmto úmrtiam. Čísla sú skutočne vysoké:

- dopravné nehody s účasťou chodca: 672
- usmrtení chodci: 35
- ťažko ranení chodci: 126
- dopravné nehody na priechode: 227
- dopravné nehody v blízkosti priechodu: 4
- ostatné nehody: 443

VIDEO drzého policajta trhajúceho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Polícia v závere konštatuje, že za rovnaké obdobie roka 2018 tento rok zaznamenali nárast celkového počtu usmrtených chodcov. Zároveň sú zhrození z niektorých komentárov pod pôvodným videom. Mnohí podľa nich ignorovali hlavne problém na strane chodca.

Viac o téme: SlúchadláúmrtiaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu