Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Bríza: Odstupujem, nechcem byť nástrojom politických hier

Branislav Bríza
Branislav Bríza (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z funkcie námestníka Slovenského pozemkového fondu (SPF) odstupuje nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii.

"Je to moje slobodné rozhodnutie. Nechcem byť nástrojom politických hier," odôvodnil svoj krok Bríza. Nie si je vedomý žiadneho pochybenia a v Správnej rade SPF zatiaľ ostáva.

Pozemky vo Vyšnom Slavkove, ktoré od SPF získali reštituenti, sú podľa Brízu ornou pôdou, ktorá ani zďaleka nemá hodnotu 1,5 miliardy, ako uvádza opozícia. Navyše podľa neho fond nezodpovedá za to, akým spôsobom oprávnené osoby s reštituovanou pôdou naložia, prípadne za akú cenu ich predajú. S firmou GVM, ktorá od reštituentov pozemky odkúpila, Bríza nemá podľa vlastných slov žiadne kontakty.

Postoj premiéra Roberta Fica, ktorý zotrvanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu vo vláde podmienil odchodom Brízu z funkcie, je podľa neho výsledkom ovplyvnenia lobistickými skupinami blízkymi Smeru-SD, ktoré chcú odstrániť krížovú kontrolu na fonde.

Fico: Brízov odchod je správnym krokom k vyriešeniu škandálu na SPF

Premiér Robert Fico považuje rozhodnutie ĽS-HZDS stiahnuť námestníka Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislava Brízu z funkcie za prvý správny krok, ktorý má viesť k vyriešeniu škandálu s nakladaním pozemkov na fonde. Ako ďalej informovala premiérova hovorkyňa Silvia Glendová, na rade je Generálna prokuratúra, aby využila všetky právne možnosti na vrátenie pozemkov do rúk štátu všade tam, kde je to možné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu