Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Slota: Bríza odstúpi z funkcie

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Námestník šéfa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav Bríza, ktorého súhlas s kontroverzným prevodom pozemkov pod Vysokými Tatrami vyvolal doteraz zrejme najväčší spor v koalícii, sa rozhodol odstúpiť z funkcie.

Novinárom to dnes povedal sám Bríza po stretnutí s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. Premiér Robert Fico odvolaním Brízu, nominanta ĽS-HZDS, podmieňoval ďalšie fungovanie vládnej koalície.

"Je to moje slobodné rozhodnutie. Nechcem byť nástrojom na politické boje a nezmyslené obviňovania, ktoré sú spojené s kauzou," vyhlásil Bríza. Ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste, chce požiadať o uvoľnenie z funkcie v SPF ešte v priebehu dneška.

Odstupujúci námestník trval na tom, že vo fonde neporušil zákon, nepriamo naopak obviňoval šéfa fondu a nominanta Ficovho Smeru-SD Miloslava Šebeka. Za celou kauzou je podľa neho snaha odstrániť krížovú politickú kontrolu v SPF. Tvrdil totiž, že vo fonde dlhší čas upozorňoval na nezákonné praktiky. Na Šebeka chce dokonca podať trestné oznámenie za neoprávnené využívanie služobného auta.

Koaličný spor vypukol po zverejnení informácií o prevode zhruba milióna štvorcových metrov pozemkov, ktoré získala firma údajne blízka Mečiarovej strane. Bríza podľa denníka Sme pridelil pozemky v rámci reštitúcií ľuďom, od ktorých ich odkúpila firma GVM za 13 miliónov. Pozemky pod Tatrami však mali trhovú hodnotu vraj až 1,5 miliardy korún.

Bríza však dnes tvrdil, že pozemky nemali tak vysokú hodnotu. Reštitúcia bola navyše podľa neho už dlho pripravovaná. Zdôraznil tiež, že išlo o pridelenie pozemkov ľuďom, ktorí o pôdu prišli po druhej svetovej vojne. To, že pozemky predali firme blízkej ĽS-HZDS, bolo slobodné rozhodnutie majiteľov pôdy, dodal.

Zatiaľ čo Fico žiadal odvolanie iba samotného Brízu, opozícia za transakciu s pozemkami kritizovala aj Jureňu.

Podľa predsedu SNS Jána Slotu bude o vzniknutej situácii rokovať v pondelok koaličná rada. "Myslím, že sa budeme zhovárať najmä o koaličnej zmluve, a aby sme v budúcnosti napĺňali tú koaličnú zmluvu," povedal Slota po stretnutí s Mečiarom.

Sporné body kontroverzných zmlúv podpísaných Slovenským pozemkovým fondom:


- Branislav Bríza (ĽS-HZDS) ako predseda Správnej rady fondu v zastúpení vtedajšieho generálneho riaditeľa SPF Františka Hideghétyho v apríli podpísal údajne 15 zmlúv. Podľa zmluvy v rámci reštitúcie sa previedli pozemky na ľudí z východného a južného Slovenska

- siedmim reštituentom boli pridelené pozemky v štyroch lukratívnych lokalitách: Vígľaš, Podkonice, Baláže a Veľký Slavkov

- jednou z kontroverzných transakcii s reštituovanými pozemkami bol predaj milióna metrov štvorcových pôdy vo Veľkom Slavkove, ktorú neskôr kúpila firma GVM za 13 miliónov korún, hoci jej trhová cena je vraj stonásobne vyššia

- spoločníkom vo firme GVM, ktorá sprostredkúva predaj, prenájom a kúpu nehnuteľností, je podnikateľ Milan Bališ. Bališ sa spoznal so šéfom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom údajne prostredníctvom bývalého šéfa oceliarní VSŽ Košice Alexandra Rezeša. Bališova firma Guard robila v minulosti Rezešovi ochranku. Bališ vraj zoznámil Mečiara s nemeckým podnikateľom Petrom Zieglerom, od ktorého si mal šéf HZDS požičať peniaze na svoju vilu Elektra. Mečiarovi má byť blízky aj konateľ spoločnosti GVM Pavol Talčík. Médiá upozornili na to, že firma PH, v ktorej je Talčík tiež konateľom, vlastní penzión Natália v susedstve Mečiarovej vily v Trenčianskych Tepliciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu