Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Slovensko zrejme stiahne vojakov z Golanských výšin

BRATISLAVA - Slovensko na budúci rok v júni zrejme stiahne vojakov z misie OSN na Golanských výšinách na pomedzí Sýrie a Izraela. Odsun 95-člennej jednotky navrhlo ministerstvo obrany, schváliť to musí ešte vláda a parlament. Ministerstvo chce zároveň navýšiť počet pozorovateľov v misii UNTSO na Blízkom východe.

Ministerstvo obrany v materiáli odôvodnilo návrh zámerom zapájať sa prioritne do misií v dvoch až troch krízových oblastiach sveta. Slovenskí vojaci by tak mali v budúcnosti naďalej pôsobiť v Afganistane, na Balkáne a Cypre.

Vláda už nedávno súhlasila s posilnením misií NATO v Kosove a Afganistane. V súčasnosti je nasadených v zahraničných operáciách zhruba 530 slovenských vojakov. Naopak do konca roka by sa mali vrátiť z misie v Iraku aj poslední dvaja slovenskí dôstojníci.

Slovenskí vojaci pôsobia na Golanských výšinách od mája 1998, v misii UNDOF sa ich doteraz vystriedala viac ako tisícka. Úlohy slovenskej jednotky, medzi ktoré patria hliadkovanie a pozorovanie, by v operácii mali prevziať chorvátski vojaci, uviedlo ministerstvo.

Misia UNDOF vznikla v roku 1974 a jej úlohou je monitorovať dodržiavanie prímeria medzi Sýriou a Izraelom. Sýrske Golanské výšiny okupoval v roku 1967 Izrael, ktorý ich v roku 1981 anektoval. Sýria a ďalšie arabské krajiny, ale i OSN, považujú túto anexiu za nelegálnu a neplatnú.

Na budúci rok by mali pribudnúť k terajším dvom slovenským vojakom v misii UNTSO, ktorá vykonáva pozorovateľskú činnosť na hraniciach Libanonu, Sýrie a Izraela, ďalší traja pozorovatelia. Od januára by Slovensko malo obsadiť pozíciu vedúceho pozorovateľskej skupiny na Golanských výšinách, ďalší dvaja slovenskí dôstojníci budú do misie vyslaní v druhej polovici budúceho roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu