Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máte v banke starý účet? Možno vás stojí zbytočné peniaze

Viete, za čo všetko platíte? Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Viete, za čo všetko platíte? (Zdroj: Getty Images)

Určite to mnohí poznáte - založili ste si účet pred desiatimi či pätnástimi rokmi, a viac ste sa oň nestarali. Výplata vám naň chodí, platby pravidelne odchádzajú, tak prečo by ste sa ním mali zaoberať? Odpoveď je jednoduchá – často vás stojí zbytočne veľa peňazí a unikajú vám desiatky eur ročne.

V minulosti bolo správanie klientov bánk iné, než je dnes. Namiesto platby kartou sme napríklad častejšie vyberali peniaze v bankomate a v obchode potom platili hotovosťou. Tomu zodpovedali aj ponúkané balíky služieb. Banky do nich napríklad dávali len obmedzený počet platieb kartou, ďalšie už boli zvyčajne spoplatnené.

Viete, za čo všetko platíte?

Účet v banke má dnes takmer každý pracujúci Slovák, no nie každý vie, koľko zaň platí a či je táto služba preňho výhodná. Ak ste si ten svoj otvárali pred viacerými rokmi a viac ste ho neriešili, pravdepodobne vás stojí nemalé peniaze.

Účet mám založený osem rokov, zriaďovala som ho, keď som si brala úver. Poplatky som doteraz nesledovala, vnímala som ich ako nutnosť. Šokovaná som zostala pred niekoľkými dňami, keď som si pred odchodom na dovolenku chcela v pobočke vložiť peniaze v hotovosti. Zistila som, že ešte aj za to, že si vlastné peniaze dávam na svoj vlastný účet, musím banke zaplatiť,“ posťažovala sa Viera (38). Jej prípad pritom nie je vôbec ojedinelý. Prekvapiť vás môžu rôzne iné poplatky, napríklad za zmenu limitu na karte či v internet bankingu, alebo spoplatnené informačné sms.

Prekvapiť vás môžu rôzne iné poplatky.
Zobraziť galériu (4)
Prekvapiť vás môžu rôzne iné poplatky.  (Zdroj: Getty Images)

Podmienky na účet zadarmo sú rôzne

Bežné účty v bankách sa nelíšia len ponúkanými službami a ich cenami, ale aj poplatkami za ich vedenie. Tie na pohľad nemusia byť nijako závratné, no keď vám šesť či sedem eur odchádza z účtu každý mesiac, za rok ide o vyše 70 eur. Väčšina bánk síce ponúka zníženie či odpustenie poplatkov, zväčša je ale naviazané na využívanie ďalšej služby alebo produktu. „Vraj účet budem mať zadarmo, ale musím si u nich otvoriť sporenie. Ďakujem pekne, účtov mám dosť, nijaké ďalšie už nepotrebujem,“ hovorí nespokojne Matej (55).

Prvoradá je prehľadnosť

Ak chcete na vedení účtu ušetriť, zamerajte sa na podmienky, ktoré sú spojené s jeho vedením. Hľadajte čo najjednoduchšie pravidlá a minimum malých písmen a rôznych dodatkov.

Na tomto princípe je postavený Parádny účet od Raiffeisen banky. Ten pokrýva všetko potrebné, ako je elektronické bankovníctvo, neobmedzené platby kartou či výbery z bankomatov Tatra banky a skupiny Raiffeisen Bank International, ale aj všetky operácie na pobočke. V cene účtu máte aj dva výbery z cudzieho bankomatu, spoplatnený je až tretí a ďalší výber. Ak si zvolíte výpis zasielaný na váš e-mail, má Parádny účet už len jeden poplatok, a to za vedenie účtu. Tomu sa však ľahko vyhnete. Stačí, ak splníte dve jednoduché podmienky - na účet vám bude mesačne prichádzať príjem 400 eur a zrealizujete jedno inkaso, napríklad za plyn či telefón. Banka vás odmení sumou 5,50 eur, čo je hodnota celého poplatku za vedenie účtu.

Na presun účtu stačí podať v novej banke žiadosť a tá už všetko ostatné vybaví za vás.
Zobraziť galériu (4)
Na presun účtu stačí podať v novej banke žiadosť a tá už všetko ostatné vybaví za vás.  (Zdroj: Getty Images)

Prenos účtu je jednoduchý

Ak ste práve zistili, že váš súčasný bankový účet už nespĺňa vaše požiadavky a stojí vás zbytočné peniaze, máte možnosť preniesť si ho. Presun účtu je bezplatný a administratívne nenáročný, nemusíte sa teda obávať žiadnych zbytočných formalít. Stačí podať v novej banke žiadosť o prenesenie svojho účtu, a tá už všetko ostatné vybaví za vás. Oplatí sa využiť aj rôzne akcie. Napríklad v Raiffeisen banke teraz každý prenesený účet vyhráva sumu od 30 až do 300 eur. Akcia trvá už len do 31.augusta.

PRENESTE SI ÚČET A UŠETRITE

 V Raiffeisen banke si napríklad môžete vyžrebovať odmenu až do výšky 300 eur.

Advertoriál pripravený v spolupráci s Raiffeisen Bank.

Viac o téme: PeniazeúčetRaiffeisen banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu