Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šťastný koniec po 26. rokoch: Loď Bohemia sa vrátila na Domašu, vítali ju tisíce ľudí

Loď Bohemia dorazila na Domašu pri obci Nová Kelča v okrese Vranov nad Topľou
Loď Bohemia dorazila na Domašu pri obci Nová Kelča v okrese Vranov nad Topľou (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

NOVÁ KELČA - Výletná loď Bohemia sa po 26 rokoch vrátila na Domašu. Preprava lode 90 kilometrov po súši s názvom Guľový blesk bola ukončená vo štvrtok krátko pred 17.00 h, keď sa prepravné vozidlo pristavilo pri vodnej hladine. Niekoľko tisíc divákov privítalo loď potleskom.

Druhý prepravný deň sa zaobišiel bez nepríjemností. Informoval o tom starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ, ktorý loď na trase zo Sečoviec do Novej Kelče sprevádzal. Súprava robila cestou zastávky, aby uvoľnila cestnú premávku. "Veľká vďaka patrí polícii, ktorá urobila kus dobrej roboty. Bez nej by sa to určite nepodarilo," povedal Kapraľ. 

V deň spustenia Bohemie na hladinu by mala loď zároveň absolvovať okružnú jazdu okolo Domaše a zakotviť vo svojom domovskom prístave v rekreačnom stredisku Dobrá. Tam má podľa Kapraľa zotrvať približne tri dni, kým dajú plavidlo do pôvodného stavu. Pre prepravu z nej bola odmontovaná strecha i zábradlie. Akonáhle bude loď kompletná, plánujú ju používať.

Do konca leta bude Bohemia premávať na okružnej jazde. Tá má podľa Kapraľa trvať približne hodinu a 20 minút. Plavbou bude turistov sprevádzať zvukový záznam s názvom Historické míľniky vodného diela v kontexte doby. "Je to poprepájané tým, čo sa dialo v Československu, keď sa vodné dielo Domaša stavalo. Ako ovplyvnili jednotlivé zlomové okamihy v republike rozvoj Domaše," upresnil Kapraľ. Dodal, že už počas budúcoročnej sezóny by mala loď na Domaši fungovať ako pravidelná doprava.

Viac o téme: LoďNávratDomašaBohemiaNová Kelča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu