Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Megabiznis slovenského magnáta: Kráľovské peniaze mu prinášajú firmy, ktoré kúpil od Vadalu

Antonino Vadala
Antonino Vadala (Zdroj: TASR – František Iván)

VEĽKÉ DVORANY - Niekoľko kilometrov od Topoľčian, z ktorých pochádza expremiér Robert Fico, sa nachádza obec Veľké Dvorany. Na jej území má umiestnenú časť svojich solárnych panelov jeden zo slovenských magnátov fotovoltiky Ján Katrušík.

Obec Veľké Dvorany má vybudované nové námestie aj kultúrny dom za eurofondy. Pochádza odtiaľ mama Roberta Fica, ktorý obci rozhodne doprial. Za jeho pomoci sa zrekonštruovala aj škôlka či vybudovalo nové ihrisko. 

V katastri obce, na bývalom letisku Bojná, stojí elektráreň. Tá podľa zistení Investigatívneho centra Jána Kuciaka patrí Katrušíkovi a zo všetkých firiem mu zarába najviac. Okrem iného Katrušík ťaží aj z firiem, ktoré pôvodne zakladal Antonino Vadala. 

Čudné pozemky

Investigatívnemu centru sa nepodarilo zistiť, ako sa bývalé vojenské letisko dostalo do rúk obce, ktorá ho Katrušíkovi prenajíma. Ako sa pozemky pod letiskom vôbec dostali do rúk štátu, dnes nevie nikto z obecného úradu povedať.

„Za akých podmienok štát získal pozemok, nám nie je známe,” odpovedal centru Ladislav Jančovič, starosta Veľkých Dvorán. Firma Jána Katrušíka platí za meter štvorcový pozemku pod solárnymi panelmi 46 centov. 

„Môžem ale povedať, že v porovnaní s inými projektmi, ktoré máme, ide asi o najvyššiu cenu nájmu,” zhodnotil nájom Katrušík. Katrušík však najviac zarába na firmách, ktoré zakladal Antonino Vadala. 

Vadalu nepozná

V spoločnostiach SPV Ľadovo 2, 4 a 10 figuroval Vadala iba jeden mesiac. Podľa odborníkov to môže napovedať tomu, že ich len zakladal, no nemal záujem ich prevádzkovať.

„Ponuku na odkúpenie sme dostali od tretej osoby, s ktorou spolupracujeme,” tvrdí Ján Katrušík. „Osobu Antonino Vadala nepoznám, nikdy som sa s ním nestretol a jeho meno som počul prvýkrát až v televíznych správach,” vysvetlil Ján Karušík pre ICJK.

„Historicky mám informáciu, že projekt Ľadovo pripravoval pán Eduard Gruy a neskôr, ešte pred výstavbou, jednotlivé projekty FVE rozpredal. My sme rokovali a kupovali SPV Ľadovo 2, 4 a 10 postupne od pána Řeháka z Českej republiky, respektíve od spoločností, ktoré zastupoval. Pán Řehák realizoval výstavbu FVE v Lučenci a má dvadsaťpäťročné skúsenosti v regióne s výstavbou a prevádzkou FVE,” dodal. Ako mohol Vadala fotovoltické elektrárne v Lučenci rozbehnúť v takých rozmeroch, nevedia odborníci vysvetliť dodnes.

Viac o téme: PozemkyVeľké DvoranyAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu