Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda potvrdila definitívne stiahnutie vojakov z Iraku

BRATISLAVA - Vláda dnes potvrdila definitívne stiahnutie slovenských vojakov z Iraku. Do konca roka by mali z krajiny odísť aj poslední dvaja vojaci z veliteľstva operácie Iracká sloboda. Takmer stočlennú jednotku ženistov Slovensko stiahlo z Iraku už začiatkom roka.

Formálne ukončenie slovenskej misie v Iraku musí ešte odsúhlasiť parlament. O odchode vojakov vlani na jeseň totiž rozhodla iba vláda a predchádzajúci súhlas parlamentu s vyslaním jednotky naďalej platil.

"K dnešnému dňu sú tam iba dvaja (vojaci) v Bagdade a tí v krátkej dobe už budú doma," povedal novinárom po rokovaní vlády minister obrany František Kašický. Slovenskí vojaci pôsobili v Iraku od leta 2003, v službe sa vystriedalo viac ako 700 príslušníkov. Za úlohu mali najmä odmínovanie a ničenie nevybuchnutej munície. Neskôr sa ich mandát rozšíril aj o možnosť výcviku irackých síl. Náklady na misiu do polovice tohto roka presiahli 824 miliónov korún. Štyria členovia slovenského kontingentu v Iraku zomreli.

Po februárovom odsune ženistov ostalo v Iraku 11 slovenských vojakov, ktorí sa podieľali na výcviku Iračanov a pôsobili v koaličných štáboch. V apríli z krajiny odišli piati dôstojníci z výcvikovej misie NATO, ďalších štyroch z vedenia operácie stiahlo ministerstvo v júli.

Kašický nevylúčil, že aj v budúcnosti sa na Slovensku uskutoční výcvik irackých bezpečnostných síl. Školenie irackých policajtov odsúhlasil v lete parlament, zatiaľ však neprebehlo. Iračania sa na Slovensku cvičili už aj v minulosti.

Stiahnutie jednotky prisľúbila vláda Roberta Fica v programom vyhlásení. Premiér už skôr nasadenie slovenských vojakov v Iraku kritizoval a za nesprávny označoval aj americký vojenský zásah proti režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Z Iraku už stiahla svoje jednotky podľa dostupných údajov dvadsiatka krajín, medzi nimi aj Španielsko, Taliansko, Ukrajina či Japonsko. V krajine pôsobí v súčasnosti necelých 180.000 príslušníkov medzinárodných síl.

Slovensko má v zahraničných misiách v súčasnosti zhruba 530 vojakov. Vláda nedávno schválila posilnenie misií v Afganistane a Kosove, návrh musí schváliť ešte parlament.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu