Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

PRÁVE TERAZ Obrovský úspech Slovenska: Získali sme sídlo prvej európskej inštitúcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRATISLAVA - Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Slovensko na rokovaní rady zastupoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Slovensko o sídlo ELA súperilo s Bulharskom, Lotyšskom a Cyprom. Spočiatku sa chceli o sídlo tejto inštitúcie uchádzať aj Rumunsko a Chorvátsko. Rezort práce má na sídlo ELA vytypovaný priestor v okolí autobusovej stanice a novej výstavby biznis centra na Landererovej ulici.

Na zriadení ELA sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Hlavným poslaním inštitúcie bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia. Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú vykonávať aj úlohu národných styčných úradníkov.

Pellegrini to vníma veľmi pozitívne

Aktuálne dianie okomentoval aj premiér Pellegrini. „Som veľmi rád, že Európska agentúra práce - alebo pre mnohých z nás jednoducho ELA - bude sídliť na Slovensku. Získavame tak prvú európsku inštitúciu a považujem za obrovský úspech, že sa nám podarilo vyhrať už v prvom kole. Záujem o sídlo agentúry mali aj iné krajiny, ako Rumunsko, Chorvátsko, Cyprus či Lotyšsko. My sme získali, ako som už uviedol, hneď v prvom kole hlasy 15 krajín, ktorým aj touto cestou ďakujem," uviedol premiér.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Poďakoval sa aj šéfovi rezortu. "Veľká vďaka patrí ministrovi práce Jánovi Richterovi a jeho tímu, ktorý niekoľko mesiacov prezentoval Slovensko ako vhodnú krajinu pre sídlo tejto novovznikajúcej európskej agentúry. Rovnako sa chcem poďakovať aj rezortu zahraničných vecí a vôbec všetkým, ktorí odrobili kus poctivej roboty. Viem, že získanie takejto európskej agentúry nie je jednoduché, sám som bol pri tomto úsilí od začiatku a takisto som svojich kolegov premiérov na rôznych spoločných stretnutiach presviedčal o tom, že Slovensko je pre sídlo ELA výbornou krajinou," myslí si Pellegrini.

S príchodom inštitúcie očakáva aj príchod odborníkov. "S Európskou agentúrou práce príde na Slovensko takmer 150 špičkových európskych odborníkov a pravidelne sa tu budú stretávať experti na oblasť pracovného práva z celej Európy. To bezpochyby zvýši prestíž Bratislavy ako proeurópskeho hlavného mesta,“ uzavrel predseda vlády.

Viac o téme: Ján RichterEurópsky orgán práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu