Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kliešte útočia vo veľkom: FOTO Rady nad zlato pre každého, veterinárka vystríha pred najhorším

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky, Getty Images, )

BRATISLAVA – Kliešte pre nás i pre zvieratá predstavujú nebezpečenstvo najmä preto, že sú nositeľmi rôznych chorôb. Pre človeka je nebezpečná najmä lymská borelióza a kliešťová encefalitída. Prvé menované je infekčné bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje celý organizmus, druhé je infekčné vírusové ochorenie napádajúce mozog a mozgové blany pacienta. Pri ignorovaní príznakov môžu mať na naše zdravie až fatálne následky.

Kým kliešťovej encefalitíde sa dá úspešne predchádzať očkovaním, ktoré však mnoho ľudí podceňuje, proti borelióze zatiaľ podobná ochrana chýba. Očkovanie sa odporúča najmä turistom, starším ľuďom na dedinách a deťom, povedala veterinárna lekárka Lucia Kováčová.

Odborníčka odvolávajúca sa na štatistické informácie Úradu verejného zdravotníctva SR ďalej spresnila, že výskyt oboch ochorení v minulom roku stúpol.

K oblastiam s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí oblasť pozdĺž Váhu. Endemickými sú aj juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tribeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.

Na snímke veterinárna lekárka Lucia Kováčová.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke veterinárna lekárka Lucia Kováčová.  (Zdroj: topky)

Chráňte sa odevom, repelentmi i očkovaním, kliešte majú vynikajúce horolezecké schopnosti

Kliešte majú na našom tele v obľube dobre prekrvené miesta s tenkou kožou, t. j. oblasť podpazušia, predkolenná jamka, oblasť slabín, brucha či zápästia. A keďže majú výborné horolezecké schopnosti, niet divu, že sa nám dokážu vyšplhať až na krk, medzi vlasy alebo za uši. Preto si po každom návrate z prírody detailne prezrite celé telo. „Kliešte trpezlivo čakajú na svojich hostiteľov v prízemnej vrstve rastlinného porastu maximálne do výšky jedného metra. Tráva, nízke kríky, ale aj opadané lístie predstavujú ideálne podmienky pre ich výskyt,“ dodala veterinárna lekárka.


Čítajte aj: Jedovatý chrobák na Slovensku: VIDEO Dokáže aj zabiť, za žiadnych okolností sa ho nechytajte!


Základom prevencie je podľa nej očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. „Ak sa chystáte do prírody alebo na miesto, kde by sa mohol kliešť vyskytovať, myslite na vhodné oblečenie - dlhé rukávy, nohavice a vysoké topánky ideálne svetlej farby. Používajte repelenty, vyhýbajte sa pobytu vo vysokej tráve a po návrate domov sa poriadne prezrite,“ poradila Kováčová.

Kliešte útočia vo veľkom:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nezabúdajte na domácich miláčikov, parazity im môžu poškodiť orgány a v najhorších prípadoch spôsobiť smrť

Psy a mačky sú vďaka svojmu častému pobytu a pohybu v prírode vo väčšom riziku ako ľudia. K dispozícii je niekoľko typov prípravkov, ktoré sú ideálne na prevenciu. Patrí k nim aj hit posledných rokov – žuvacia tableta pre psy s trojmesačným účinkom, spot-on prípravky pre psy a mačky, ktoré sa aplikujú na krk zvieraťa, prenikajú priamo do kože a chránia ho počas troch mesiacov alebo tradičný antiparazitárny obojok pre psov, vodeodolný, ktorý chráni dlhodobo.

Včasné rozpoznanie niektorých z približne 150 prenosných chorôb u psov a mačiek je pritom pre majiteľa náročné a následky bývajú často fatálne. Parazity môžu spôsobiť vnútorné poškodenie orgánov a v najhorších prípadoch smrť. „Majiteľ by preto mal efektívne chrániť nielen seba, ale aj psa alebo mačku,“ uviedla odborníčka s tým, že keďže sú niektoré parazity časom na isté užívané látky rezistentné, je dobré poradiť sa priamo s veterinárom.

Kliešť.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako správne odstránime kliešťa? Na zastarané praktiky zabudnite!

Na prisatého kliešťa určite nenanášajte mydlovú vodu, olej ani krém, ako sa zvyklo odporúčať v minulosti. Pri „dusení“ kliešťa totiž dochádza k vyvrhnutiu slín, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť nakazenia zvieraťa patogénmi prítomnými v tráviacich šťavách kliešťa.

Kliešť.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

„Pri jeho odstraňovaní odporúčam použiť pinzetu alebo rôzne typy háčikov, slučiek a podberákov vyrobených pre tento účel. Dôležité je kliešťa uchytiť čo najbližšie pri koži zvieraťa, za tvrdú základňu hlavičky. Následne  za súbežného jemného ťahu vykonávame kývavý rotačný pohyb pinzetou zo strany na stranu, akoby sme kružidlom chceli nakresliť polkruh. Po vybratí kliešťa ranku dezinfikujeme, ideálne jódovým preparátom,“ vysvetlila veterinárka Kováčová.

Viac o téme: ZvieratáOchranaKliešteKliešťová encefalitídaLymská borelióza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu