Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Korupčného primátora Lojkoviča v Mederi strieda L. Rudický

Exprimátora V. Medera S. Lojkoviča Najvyšší súd SR odsúdil v korupčnej afére na 32 mesiacov väzenia.
Exprimátora V. Medera S. Lojkoviča Najvyšší súd SR odsúdil v korupčnej afére na 32 mesiacov väzenia.

BRATISLAVA - Novým primátorom mesta Veľký Meder v okrese Dunajská Streda sa stal nezávislý kandidát Ladislav Rudický. Predchádzajúcemu primátorovi Samuelovi Lojkovičovi zanikol mandát po tom, ako ho Najvyšší súd SR odsúdil v korupčnej afére na 32 mesiacov väzenia.

Ako potvrdila agentúre SITA predsedníčka volebnej komisie Kristína Pivodová, nový primátor získal 874 hlasov, keď o 46 hlasov skončil ako druhý súčasný poslanec mestského zastupiteľstva Dénes Mikóczy.

V Trnavskom kraji boli v sobotu doplňovacie voľby aj v obci Čakany v okrese Dunajská Streda. Podľa informácii pracovníčky obecného úradu Márie Faragovej, v tejto obci svoje ústavné právo využilo 84 percent zo 467 oprávnených voličov. Tí odovzdali najviac hlasov (266) 38-ročnej nezávislej kandidátke Lívii Bugárovej. V hodovej nálade volili v obci Popudinské Močidlany v okrese Skalica. O post starostu sa tu uchádzali traja kandidáti a najviac hlasov (219) získala kandidátka za koalíciu Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS a SDKÚ-DS Jana Žúrková.

Kuriózny výsledok volieb starostu zaznamenali v obci Perín-Chym. Obaja kandidáti - Adriena Baranová (Smer-DS) a nezávislý Jaroslav Trembecký - získali rovnaký počet hlasov, 336. V tejto obci budú musieť voľby zopakovať, povedal pre agentúru SITA predseda Obvodnej volebnej komisie okresu Košice-okolie Ján Sokol. Dodal, že na voľbách sa zúčastnilo 672 z 1 029 oprávnených voličov.

Nových starostov si zvolili občania v troch obciach Žilinského kraja. V Karlovej v Martinskom okrese nastane po dlhých rokoch zmena. Funkcie starostky sa ujme nominantka strany Smer-SD 36-ročná Adriana Malatová. Prevezme žezlo po predchádzajúcom starostovi Dušanovi Dobošovi, ktorý spravoval obec 17 rokov a funkciu starostu už ďalej vykonávať nechcel.

Obyvatelia Podhoria v Žilinskom okrese si dnes 273 hlasmi zvolili za starostu 54-ročného Rudolfa Martinku (Smer-SD). Starostkou Skleného v okrese Turčianske Teplice sa stala 54-ročná nezávislá kandidátka Emília Izraelová. Občania Podhoria a Skleného museli ísť k volebným urnám, pretože úradujúci starostovia v týchto obciach zomreli.

Vo Visolajoch v okrese Púchov v Trenčianskom kraji volili nového starostu po tom, čo Štefan Maslák v júli odstúpil zo zdravotných dôvodov. Najviac hlasov vo voľbách získala zastupujúca starostka Ľubica Pazderová, ktorá kandidovala za stranu Smer-SD. V Dlžíne v okrese Prievidza sa novým starostom stal nezávislý kandidát Tomáš Bielik. Pôvodný starosta Ján Kováč ešte vo februári odstúpil z funkcie z rodinných dôvodov. V Novákoch na vlastnú žiadosť odstúpil jeden poslanec a nakoľko nebol za neho náhradník, občania volili nového poslanca. Na výber mali štyroch kandidátov. Najviac hlasov napokon získal Marián Grman (Smer-SD).

Novým starostom obce Slepčany v okrese Zlaté Moravce sa po sobotňajších doplňujúcich voľbách stal nominant Smeru-SD Ján Határ, ktorý získal 266 hlasov. Doplňujúce voľby sa konali po tom, čo bývalý starosta náhle zomrel

Sobotňajšie doplňujúce komunálne voľby sa v Prešovskom kraji konali v troch obciach, všetky v okrese Prešov. V Chminianskej Novej Vsi a Seniakovciach si občania zvolili nových starostov, v Lúčinej dovolili do obecného zastupiteľstva jedného poslanca. O post starostu Chminianskej Novej Vsi súperilo sedem kandidátov, z toho jedna žena. Doplňujúce voľby sa v tejto obci s 1 034 obyvateľmi konali pre úmrtie bývalého starostu. Najviac hlasov, 295, získal nezávislý kandidát Peter Konečný, 43-ročný lesník. V Seniakovciach, kde žije 121 obyvateľov, sa bývalý starosta funkcie vzdal. O tento uvoľnený post prejavil záujem jediný kandidát, 33-ročný súkromne hospodáriaci roľník Jozef Pončák, ktorého podporovala ĽS-HZDS a ktorého obyvatelia obce zvolili za starostu. Doplňujúce voľby boli aj v obci Lúčina, kde jeden z piatich poslancov zmenil svoj trvalý pobyt, čím mu zanikol jeho mandát. Na tento uvoľnený post nastúpi po sobotňajších voľbách 57-ročný vodič Ladislav Marcin za stranu Smer-SD.

V Banskobystrickom kraji volili v doplňovacích voľbách starostu v jednej obci, v troch obciach volili poslancov. Za novú starostku si v Dražiciach v okrese Rimavská Sobota voliči vybrali 54-ročnú invalidnú dôchodkyňu Evu Forgondovú, nominantku SMK. Bývalú starostku Katarínu Bálintovú odvolali občania v referende v apríli. Obom kandidátom na poslancov v Kyjaticiach v okrese Rimavská Sobota - Milanovi Cikraimu aj Štefánii Havranovej - stačil na zvolenie aj ich vlastný hlas, keďže sa rozhodovalo o doplnení práve dvoch neobsadených miest v tamojšom zastupiteľstve. Napriek tomu sa z 57 voličov v obci zúčastnilo na voľbách 27 a 21 z nich odovzdalo platné hlasy. Milan Cikrai získal 16 hlasov a Štefánia Havranová 18 hlasov, obaja kandidovali za stranu Smer-SD. O jedno voľné miesto v obecnom zastupiteľstve v Gregorovej Vieske v okrese Lučenec bojovali dvaja kandidáti. Väčšiu podporu získal nominant Smeru-SD Ladislav Oláh. Z troch kandidátov, ktorí sa uchádzali o jedno voľné miesto v obecnom zastupiteľstve Kremnických Baní v okrese Žiar nad Hronom, získal najviac hlasov, 34, nezávislý kandidát Vladimír Ivan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu