Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prokurátori v pozícii podriadených: Expolicajt prehovoril o oligarchoch z Nitry, ovládli aj NAKA

Bratislavská pobočka Bonulu. Zobraziť galériu (6)
Bratislavská pobočka Bonulu. (Zdroj: Vlado Anjel)

NITRA - Bývalý nitriansky policajt Branislav Didák, s ktorým Topky robili rozhovor o chystanej policajne reforme, aký má vplyv skupina oligarchov v Nitre na políciu, Národnú kriminálnu agentúru a ako sa snažila zdiskreditovať rôznych politikov.

Bödörovcov v Nitre pozná asi každý, venoval sa im aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Tesne po jeho poprave odfotili pred hotelom Zlatý Kľúčik, ktorý je ich sídlom, aj auto Mariana Kočnera. Ten je jeden z piatich obvinených v prípade Kuciakovej vraždy. 

Bödörovci vlastnia sbs-ku Bonul, ktorá poľahko vyhrávala všetky štátne zákazky. Na ich večierku rečnil aj bývalý premiér Robert Fico. Z Uznesenia o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi vyplýva aj to, že Norbert Bödör mal zabezpečiť výborné informácie z polície práve Kočnerovi. 

Navrhuje totálnu zmenu polície: Oddanosť politikom musí skončiť, Gašpar bol symbolom tohto systému

Bödör bol vypovedať aj na polícii v prípade Kuciakovej vraždy. Háčik však bol v tom, že ho mala predviesť polícia, no pre úniky z vyšetrovania sa o tom dozvedel, tak na výsluch prišiel sám. Skúsenosť s ľuďmi, ktorí majú v meste pod Zoborom veľký vplyv, má aj Branislav Didák.

"Starý pán si ma nechal trikrát zavolať. Dvakrát som odmietol, tretíkrát ma “predviedli”. Policajti mi totiž odkázali, že tretíkrát ho už odmietnuť nemôžem. Ťahal mi motúzy popod nos. Uvažoval som len nad tým, ako odtiaľ čo najrýchlejšie zmiznúť. Nikdy viac som tam už nebol," povedal v rozhovore pre Aktuality expolicajt s tým, že to bolo v roku 2017.

Branislav Didák
Zobraziť galériu (6)
Branislav Didák  (Zdroj: archív)

Hovory Kováčikovi

To, že Marian Kočner mal veľmi priateľský vzťah s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, je všeobecne známe. Podľa medializovaných informácíí sa s ním počas jedného telefonátu mal rozprávať ako s podriadeným. Dokonca sa pýtal veštici, ku ktorej Kočner chodil, dokedy si Trnka udrží pozíciu. 

Bödörovci mali mať zase veľmi dobré vzťahy s Dušanom Kováčikom. "Niektorí podnikatelia mi hovorili, ako pán oligarcha voláva špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi a správa sa k nemu, ako by bol jeho nadriadený," hovorí Didák. Podľa expolicajta takýmito telefonátmi, priamo pred inými ľuďmi, demonštroval svoju silu. 

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (6)
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Kontakty na polícii

Podľa Didáka mal a stále aj má Norbert Bödör veľký vplyv na políciu. "Aj keď sa mu jeho impérium postupne rozpadáva. Mal veľký vplyv cez bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ale aj cez iné osoby. Sú tam ľudia, ktorí dostali odmenu za prácu v prospech takýchto súkromníkov a dostali sa do Slovenskej informačnej služby. V SIS majú pritom na starosti veľmi citlivé záležitosti," opisuje Didák. 

Známe je aj to, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je s Bödörom v príbuzenskom vzťahu. Milan Lučanský, ktorý dočasne nahradil Gašpara na poste šéfa polície, sa však s nitrianskou skupinou neznáša. 

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpatr je v príbutenskom vzťahu s Bödörom.
Zobraziť galériu (6)
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpatr je v príbutenskom vzťahu s Bödörom.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Viem, že súčasný prezident policajného zboru sa neznáša so spomínaným oligarchom z Nitry a jeho skupinou," povedal Didák.

Čižnár by mal konať

Strana Sloboda a Solidarita oceňuje a podporuje výzvu Rady prokurátorov SR, aby generálny prokurátor Jaromír Čižnár konal voči tým prokurátorom, u ktorých sa zaznamenali kontakty s osobami podozrivými zo závažnej trestnej činnosti.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (6)
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

„Týka sa to predovšetkým dvoch osôb – Petra Šufliarskeho a Dobroslava Trnku, ale aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorého pracovné výsledky sú natoľko chatrné, že trvalo vyvolávajú extrémne vážne podozrenia,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Výzva prokurátorov je podľa liberálov zároveň významným signálom, že očistný proces má verejnú podporu zdola.

„Dôsledné postihovanie tých, ktorí sa spreneveria svojmu poslaniu, konajú proti pravidlám a vrhnú tým na seba tiene podozrenia, je v prvom rade vecou generálneho prokurátora. Jaromír Čižnár má dnes príležitosť postaviť sa na správnu stranu dejín a ako vrchol prokurátorskej pyramídy konať v menej spravodlivosti a v záujme očisty celej spoločnosti,“ doplnil poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Špina na Matoviča

Expolicajt hovorí aj o tom, ako sa mali títo vplyvní nitrianski podnikatelia snažiť zdiskreditovať Daniela Lipšica, Borisa Kollára či Igora Matoviča. Posledný menovaný tvrdí, že prvýkrát sa s menom Bödör stretol vo vyšetrovacom spise "o slávnej Ficovej tlačovke". 

Prokurátori v pozícii podriadených:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Bödör sa tam spomínal ako človek, o ktorom operatívci z polície zistili, že mal "za úplatu" v Trnave hľadať človeka, ktorý bude ochotný proti mne "svedčiť". Našiel Vandáka. Odvtedy som ho začal sledovať lepšie ... a postupne sa mi skladalo puzzle, z ktorého vyplynulo, že Bödör je mimoriadne nebezpečný človek a ovláda celú špičku NAKA a PZ," napísal Matovič.

Kováčik tvrdenia odmieta

Úrad špeciálnej prokuratúry sprostredkoval stanovisko Dušana Kováčika, ktorý odmieta to, že by mal nejaký vzťah s nitrianskou skupinou, o ktorej hovorí Diďák. 

„Na rozdiel od osoby vydávajúcej sa v článku za expolicajta, špeciálny prokurátor vzťah s rodinou nitrianskeho oligarchu nemá, nebol u neho a netelefonuje si s ním. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa ostro ohradzuje voči nepravdivým tvrdeniam o jeho kontaktoch na rodinu nitrianskeho oligarchu. Tieto informácie nie sú pravdivé, skutočnosti uvádzané v príspevku sú úplným nezmyslom. Považuje to za súčasť dlhodobej diskreditačnej kampane, ktorej účelom je ustavičným opakovaním lživých informácií prezentovaných ako pravdivých vyvolávať a živiť vo verejnosti falošný dojem o jeho neprofesionalite a neetickom chovaní," napísala Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Viac o téme: PolicajtPolícia NitraNAKABödörZlatý kľúčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu