Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jar v nedohľadne: VIDEO Na Slovensko smeruje studená vlna, o pár hodín znova udrú mrazy

Počasie. Zobraziť galériu (3)
Počasie. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo štvrtok sa denné teploty šplhali až k hranici +20 stupňov Celzia. V priebehu dnešného dňa k nám však postúpi studený front. Za ním bude na naše územie prechodne prúdiť chladnejší vzduch, čo spôsobí ochladenie. Podľa meteorológov sa prinavrátia nočné mrazy.

Včera boli prekonané teplotné rekordy na viacerých miestach Slovenska. „Na juhozápade sme na niekoľkých staniciach namerali teplotu vzduchu až 20 stupňov Celzia,“ avizoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej sociálnej sieti.

SHMÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Ako bude cez víkend?

sobotu sa v chladnejšom vzduchu nad strednú Európu od juhozápadu až západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Mapa zobrazuje aktuálnu teplotu.

Meteorológovia zo SHMÚ preto predpokladajú, že bude premenlivá veľká, popoludní postupne zmenšená oblačnosť. Pokiaľ ide o dážď a prehánky, tie v noci hrozia len miestami, cez deň už len ojedinele. Sneženie sa vyskytne od cca 700 metrov, na severe a východe aj v nižších polohách. Najnižšia nočná teplota klesne na +1 až -4 stupne, na severovýchode to bude aj okolo -6, na juhozápade budú miestami +3 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 4 až 9, na severe to bude väčšinou okolo 2 stupňov. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h, k večeru zoslabne.


Čítajte aj: Na Slovensko sa valí výrazná zmena: Teploty vystúpia až na 19 stupňov, no má to háčik


nedeľu bude od juhovýchodu až juhu spočiatku nad Karpaty zasahovať oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Súčasne začne od západu cez strednú Európu postupovať frontálny systém spojený s tlakovou nížou nad južnou Škandináviou.

Prvá marcová nedeľa tak bude oblačná až zamračená. Zmenšená oblačnosť sa vyskytne len spočiatku. Najmä v západnej polovici môže cez deň na viacerých miestach spŕchnuť. Treba rátať aj s dažďom so snehom alebo snežením. Najnižšia nočná teplota klesne na 0 až -5 stupňov, na krajnom severovýchode do -7, na západe +5 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať medzi 8 až 13, na Horehroní, severe a východe väčšinou medzi 3 až 8 stupňami. Pofukovať bude prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, k večeru ale zoslabne.

Viac o téme: Predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu