Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Biele peklo na Orave, Saková nasadila najťažší kaliber, mimoriadna situácia pokračuje

Mimoriadna situácia na Orave. Zobraziť galériu (5)
Mimoriadna situácia na Orave. (Zdroj: FB/HaZZ, FB/Denisa Saková)

ORAVA – Sneh zo stromov na Orave musel zhodiť vrtuľník. Hrozilo, že sa pod ťarchou snehu polámu a popadajú na cestu. Na mieste udalosti bola i ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá uviedla, že je to prvýkrát v histórii, kedy pri snehovej kalamite nasadili vrtuľník. Video zo zásahu zverejnili hasiči na svojom Facebooku.

Malebná obec Novoť, ktorá sa rozprestiera pri hranici s Poľskom v okrese Námestovo, v pondelok vyhlásila mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou. Tá platí na celom území obce. Vo štvrtok tam prišiel ťažké nánosy snehu na stromoch zhodiť vrtuľník Letky Ministerstva vnútra (MV) SR. Hrozilo totiž, že sa stromy pod váhou snehu polámu a popadajú na cestu. Video zo zásahu zverejnili hasiči na svojom facebookovom účte.       

Mimoriadna situácia na Orave.

V onen deň na hornú Oravu zavítala i ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) spolu s prezidentom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexandrom Nejedlým. 

Na snímke je Denisa Saková a Alexander Nejedlý.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke je Denisa Saková a Alexander Nejedlý.  (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

Je to prvýkrát v histórii ministerstva vnútra, kedy sme pri snehovej kalamite nasadili vrtuľník. Odozva a výsledok sú skutočne pozitívne. Vieme ho nasadiť aj do budúcnosti pri akýchkoľvek kalamitách,“ povedala Saková.

Na snímke je Denisa Saková.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke je Denisa Saková.  (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

Vrtuľník s modulom leteckého hasenia využil pri zhadzovaní snehu zo stromov tlak vzduchu. Inšpiráciu prevzali hasiči od kolegov zo západnej Európy. „V súvislosti s použitím vrtuľníka nás zaujímajú hlavne cesty ohrozené tým, že sú pri nich stromy. Každú chvíľu tu nejaký strom spadne, pretože je poškodený ťažkým snehom. Potrebujeme spojazdniť práve tieto cesty. Ak bude niekde požiadavka, aby sme udržali prejazdnú niektorú z ciest, využijeme ho opäť,“ povedal Nejedlý.

Snímka zo zásahu.
Zobraziť galériu (5)
Snímka zo zásahu.  (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v Žilinskom kraji platí aj v piatok. V okrese Liptovský Mikuláš je v deviatich obciach, v okrese Dolný Kubín vo siedmich, v okrese Tvrdošín v šiestich, v okrese Žilina v piatich a v okresoch Ružomberok a Martin v troch obciach, uviedol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V Novoti a Oravskej Lesnej bolo v piatok približne 70 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru informovala, že hasiči pomohli aj obyvateľke Oravskej Lesnej v časti Lehotská, ktorá je vzdialená asi štyri kilometre od hlavnej cesty. Doniesli jej potraviny a potrebné lieky. „Približne tri štvrtiny cesty sa im podarilo zdolať na štvorkolke, zvyšok pokračovali peši,“ priblížila.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová zvolala vo štvrtok krízový štáb, pretože snehová kalamita ohrozuje aj školy, sociálne zariadenia a kultúrne pamiatky v správe ŽSK. „Riešili sme dramatickú situáciu, ktorá nastala v niektorých našich zariadeniach. Snehová kalamita zasiahla 24 zariadení – štyri kultúrne, sedem sociálnych a až 13 škôl,“ uviedla s tým, že niektoré sociálne zariadenia mali problém s dopravou, iné s hromadením snehu, ktorý nemajú kam vyvážať a bránia im v úprave cesty pre záchranné vozidlá.

Pomocnú ruku podľa nej podal Záchranný zbor Orava Rescue systém, ktorý do terénu vyslal snežné skútre. Na akcii sa zúčastnil aj podpredseda ŽSK Igor Janckulík. „Terén bol mimoriadne náročný. Cesta trvala asi tri hodiny, počas ktorých sme viackrát zapadli. Dôležité je, že sme vyjazdili trasu a skontrolovali sme krov, ktorý našťastie nápor snehu vydržal. V piatok ideme do terénu opäť, aby sme drevenicu zbavili ťažkého snehu,“ informoval Janckulík.

Denisa Saková pricestovala na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

Do odvolania je z bezpečnostných dôvodov pred verejnosťou uzatvorený aj Oravský hrad. „Prioritou ŽSK je ochrániť pamiatkový fond pred znehodnotením. Situáciu neustále vyhodnocujeme a monitorujeme. Veľká vďaka patrí práve pracovníkom našich zariadení, ktorí v týchto dňoch intenzívne pracujú na odstraňovaní snehu a zabezpečení zvereného majetku,“ uzavrela predsedníčka ŽSK.

Na pomoc vyrazí 250 dobrovoľných hasičov

Na pomoc obciam na severe Slovenska, ktoré zasiahla snehová kalamita, odchádza v sobotu 250 dobrovoľných hasičov. Hasičský a záchranný zbor poskytne päť evakuačných autobusov, ktoré v sobotu medzi 7:00 a 8:00 vyrazia do Námestova a odtiaľ do zasiahnutých obcí. Na sever Slovenska smerujú dva autobusy z Trnavy, dva z Prešova a jeden z Nitry, s dobrovoľnými hasičmi z okresov: Galanta, Dunajská Streda, Komárno, Prešov, Sabinov, Bardejov, Pezinok, Senec, Senica, Skalica a Nové Zámky.

Príchod do Námestova je naplánovaný medzi 10. a 11. hodinou pred obedom. Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí sú v plnom nasadení pripravení pomôcť v zasiahnutých obciach pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Viac o téme: VrtuľníkSnehOrava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu